Popis:
1.Aký je význam vody?
Voda je základným prostredím rastlinného a živočíšneho organizmu, najdôležitejšou a nenahraditeľnou zložkou tela jednotlivých organizmov, až 60-80%. V tráviacich šťavách až 99%. Voda v organizme nie je v čistej forme, sú v nej rozpustené rozličné látky. Obsah vody v organizme závisí od veku, produkcie, obsahu tuku, čím je org. mladší, tým je podiel vody vyšší, v staršom org. podiel vody klesá, stúpa objem tuku.
Voda v roganizme: nerovnomerne rozložená, svaly 50%, kosti 6-7%
- Vnútrobunková (intracelulárna) 60-70%
- Medzibunková (extracelulárna) 30-40%
Voda je rozpúšťadlom mnohých látok, plní transportnú funkciu, podieľa sa vo veľkej miere pri trávení. Prenáša živiny, metabolity, hormóny, enzýmy z orgánu do druhého.
Podieľa sa na tepelno-regulačných procesoch, zabraňuje prehriatiu organizmu.
Stavba štruktúr živých buniek a tkanív. Hydrolýza, oxidačno-redukčné procesy, syntéza a resyntéza organických látok.
Voda v organizme sa neustále vymieňa. Dôležitá súčasť látkovej premeny a všetkých životných procesov.
Nedostatok: rozličné poruchy – hustá krv, vysoká telesná teplota 10%, smrť 20-25%.
Dochádza ku dehydratácií tkanív a buniek.
Kľúčové slová:
základy výživy
ťahák
enzýmy
Obsah:
- 1. Aký je význam vody?
2. Aké zdroje vody poznáte?
3. Popíšte kolobeh vody.
4. Ktoré živiny stanovujeme z hľadiska výživárskeho?
5. Popíšte princíp stanovenia sušiny.
6. Aký je rozdiel v chemickom zložení rastlinného a živočíšneho organizmu?
7. Ako živočíšny organizmus kompenzuje nedostatok resp. prebytok živín?
8. Aké fázy poznáte pri nedostatočnej výžive živočíšneho organizmu?
9. Aké fázy poznáte pri prekrmovaní živoč. organizmu?
10. Aký je význam sacharidov?
11. Z akých hľadísk rozdeľujeme sacharidy?
12. Ako rozdeľujeme sacharidy z hľadiska stráviteľnosti?
13. Vymenuj ľahko stráviteľné sacharidy.
14. Aká je funkcia sacharidov v živočíšnom organizme?
15. Význam glukózy.
16. Význam polysacharidov.
17. Význam vlákniny.
18. Vysvetlite pojem hrubá vláknina.
19. Čo rozumiete pod pojmom acido-detergentná vláknina, a neutrálno-detergentná vláknina?
20. Ako rozdeľujeme lipidy?
21. Ako rozdeľujeme mastné kyseliny?
22. Ako rozdeľujeme MK podľa dĺžky uhlíkatého reťazca?
23. Ako rozdeľujeme MK podľa nasýtenosti vodíkom?
24. Aký je význam kyseliny linolovej?
25. Aký je vzťah medzi MK a cholesterolom?
26. Aký je význam tukov vo výžive?
27. Čo spôsobuje vo výžive nadbytok, resp. nedostatok tukov?
28. Aké tukom príbuzné látky poznáme?
29. Akú funkciu v organizme majú glykolipidy a fosfolipidy?
30. Akú funkciu v organizme majú steroidy?
31. Akou metódou sa v laboratórnych podmienkach stanovujú lipidy?
32. Čo rozumiete pod pojmom dusíkaté látky?
33. Význam bielkovín vo výžive.
34. Ako rozdeľujeme bielkoviny?
35. Aké bielkoviny podporného tkaniva poznáte?
36. Aké zložité bielkoviny poznáte?
37. Ako rozdeľujeme AMK podľa ich štruktúry?
38. Ako rozdeľujeme AMK z hľadiska výživársko – fyziologického?
39. Dusíkaté látky nebielkovinnvej povahy.
40. Čo rozumiete pod pojmom energetický metabolizmus?
41. Definujte brutto E.
42. Definujte stráviteľnú E.
43. Definujte metabolizovateľnú E.
44. Aké straty tepla v živočíšnom organizme poznáte?
45. Definujte netto E.
46. Aké metódy merania produkcie poznáte?
47. Ako vonkajšie prostredie ovplyvňuje výdaj E?
48. Aká je funkcia vitamínov?
49. Význam vitamínu A a jeho zdravotné účinky.
50. Význam vitamínu D a jeho zdravotné účinky.
51. Význam vitamínu E a jeho zdravotné účinky.
52. Význam vitamínu K a jeho zdravotné účinky.
53. Význam vitamínu B1 a jeho zdravotné účinky.
54. Význam vitamínu B6 a jeho zdravotné účinky.
55. Význam vitamínu B12 a jeho zdravotné účinky.
56. Význam vitamínu kyselina listová a jeho zdravotné účinky.
57. Význam vitamínu kyselina nikotínová a jeho zdravotné účinky.
58. Význam vitamínu biotín a jeho zdravotné účinky.
59. Aký je význam L-karnitínu vo výžive?
60. Aký význam majú antioxidačné vitamíny pri vychytávaní voľných radikálov?
61. Aké fázy poznáte pri prebytku a nedostatku minerálnych látok?
62. Aká je funkcia minerálnych látok?
63. Čo vplýva na obsah minerálnych látok v rastlinách?
64. Vysvetlite synergický a antagonistický vplyv minerálnych látok?
65. Ako môžeme systémovo roztriediť minerálne látky?
66. Vymenujet esenciálne makroprvky a mikroprvky.
67. K akým ochoreniam dochádza pri nedostatku vápnika?
68. Popíšte funkciu vápnika.
69. Popíšte funkciu fosforu.
70. V čom spočíva význam horčíka?
71. K akým ochoreniam dochádza pri nedostatku horčíka, draslíka a prečo?
72. Aká je funkcia drsalíka a sodíka?
73. Aká je funkcia chlóru a síry?
74. Aká je funkcia železa, jeho vzťah k medi a k akému ochoreniu dochádza pri deficite železa?
75. Ako sa prejavuje nedostatok medi?
76. Aká je funkcia zinku v organizme zvierat a k akému ochoreniu dochádza u ošípaných pri jeho nedostatku?
77. Aký je vplyv mangánu na reprodukciu a k akému ochoreniu dochádza u hydiny pri jeho nedostatku?
78. Aká je funkcia kobaltu a k akému ochoreniu dochádza pri jeho nedostatku?
79. Aká je funkcia jódu?
80. Aká je funkcia selénu?
81. Aká je funkcia molybdénu a aký je jeho vzťah k medi?
82. Aký je význam bioplexov?
83. Význam enzýmov.
84. Ako rozdeľujeme enzýmy?
85. Prirodzené a kovové enzýmy.
86. Aký je mechanizmus pôsobenia enzýmov?
87. Uveďte faktory ovplyvňujúce aktivitu enzýmov.
88. Na akom princípe pracujú oxidoreduktázy a ktoré enzýmy zahrňujú?
89. Na akom princípe pracujú transferázy a ktoré enzýmy zahrňujú?
90. Na akom princípe pracujú lyázy a ktoré enzýmy zahrňujú?
91. Na akom princípe pracujú izomerázy a ktoré enzýmy zahrňujú?
92. Na akom princípe pracujú ligázy?
...
153. Charakterizujte cudzorodé látky.
154. Charakterizujte škodlivé látky.
155. V akých fázach je zachovaná prirodzená regenerácia po prijatí toxínov živočíšnym organizmom?
156. V akých fázach dochádza k chronickému ochoreniu ak schopnosť živoč. organizmu nie je zachovaná?
157. Aký je vplyv mykotoxínov na orgnizmus živočíchov?