Popis:
Rez viniča hroznorodého
-regulovanie polarity,-optimalne ovplyvniť úrodu,-vytvarovanie
optimálnej architektúry V.kra,-staré drevo vytvára základný skelet V.kra
-rezy:suchý rez,zelené operácie(počas vegetácie)
-rozdelenie keru podľa dĺžky 1.ročného dreva(podľa počtu povrch.púčikov)
1)krátky (1-5 púčikov)=rez na čapík -krátky(1-2p),stredný(3p),-dlhý(4-5p)
2)stredný(6-8p)=stielky 3)dlhý(9 a viac)=rez na ťažne
Krátky-nevýhodou je každoročné hromadenie rezných rán, narúšanie cievneho
systému(odumieranie pletív dovnútra),-po pár rokoch nahradiť rodivé drevo
Na letorastoch stúpa priemerný počet strapcov,-využíva sa v prvých rokoch
Stredný-volíme v prípade, keď je dlhý a krátky rez neobodný(kompromis)
-pre podporenie vitality V.kra(Burgunské biele,Burliny,Lipovina)
Dlhý-rez na ťažne-krátky(9-10),-stredný(11-12p),-dlhé(13-vyššie p)
preťažovaním zmenšuje úrodu, ale V.ker si to reguluje vytváraním
zakrpatených letorastov,-nevyužíva sa ako samostatný
Kľúčové slová:
vinohradnictvo
vinárstvo
rajonizácia
anatomická stavba
vedenie
zvláštnosť rastu viniča
Obsah:
- Rez viniča hroznorodého
Spôsoby regulácie polarity
Technika rezu(všeobecné zásady vykonávania rezu možno zhrnúť do bodov)
Rajonizácia
Voľba vedenia a tvaru
Guyotov rez
Charakteristika rodu vitis.L
Vitis Vinifera L
Vitis vinifera subsp.sativa D.C
Základné rozdelenie viničového kra
Anatomická stavba jednoročného dreva
Zvláštnosti rastu viniča
Stredné vedenie
Vysoké vedenie