Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Vinohradníctvo - vypracovanie hlavných bodov ku skúške

«»
Prípona
.docx
Typ
ťahák
Stiahnuté
14 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
40470
Posledná úprava
30.06.2012
Zobrazené
2 194 x
Autor:
Skatka
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Vedenie viniča: typická forma starého a jednoročného dreva v určitom tvare. Umožňuje: rešpektovať anatomické a fyziologické vlastnosti; plne využívať biol. potenciál; zabezpečenie použitia mechanizácie; možnosť ovplyvňovať polaritu; závesné tvary rastú najskôr vertikálne a až potom horizontálne a vytvárajú sa plody; ďalšie vedenie tlmí polaritu – snímanie vrcholov letorastov; systémom vedenia možno ovplyvniť aj presun vody so živinami a asimilátmi – dĺžka kmeňa.
Závislosť od: sponu; biologických vlastností odrôd, vplyv klimatických faktorov.

Tvar kra viniča: účelná forma nadzemných orgánov viniča, zabezpečuje optimálnu architektúru, podmienky pre asimiláciu, ovplyvnenie polarity a spôsobu rezu.

NÍZKE VEDENIA: kmienik vysoký 0,2-0,4 m, používa sa v úzkych sponoch 1-1,5x1-1,2 m; krátky rez alebo zmiešaný, oporou je kolík na vyväzovanie: vedenie na hlavu, na rohatinu, na kozlík, kríkové vedenie, Gobelet, časovité vedenie, nízke kordóny.

Vedenie na hlavu: S oblasti, prikrívanie dreva na zimu pôdou, krátky rez na 1-4 púčikové čapíky, tvorba zhrubnutej časti – hlavy.

Nízke kordóny: nadzemné orgány majú vo výške 0,4m na opornej konštrukcii – drôtenke; lepšie ošetrovanie kra a obrábanie pôdy.

STREDNÉ VEDENIA: s výškou kmeňa do 0,8m používajú sa v stredných sponoch 1,5-2,5x1-1,2. Sú náročné na vypestovanie kmeňa, ramien, ale zvyšuje sa rodivosť krov, lepšia mechanizáciaochrana, zníženie množstva ľudskej práce: kordóny, palmety, rýnsko-hessenské vedenie.
...

Kľúčové slová:

víno

vinohradníctvo

vinič



Obsah:
  • Vedenie viniča
    Tvar kra viniča
    Nízke vedenia
    Vedenie na hlavu
    Nízke kordóny
    Stredné vedenia
    Kordóny
    Palmety
    Rýnsko-hessenské vedenie
    Vysoké vedenia
    Vrcholové tvary
    Zjednodušený tvar vysokého vedenie: alsaské vedenie
    Srdcovitý tvar
    Stromčekovité vedenie
    Pergoly
    Pergola trentina
    Pergola tendone
    Výstavbové projekty vinohradov
    Voľba sponu vedenia
    Predvýsadbová príprava pôdy
    Starostlivosť 1.rok
    Oporná konštrukcia
    Systémy ošetrovania pôdy vo vinohradoch
    Výživa viniča, zdroje
    Chloróza/žltačka viniča
    Očerpanie živín
    Využiteľnosť živín
    Metódy hnojenia
    Termíny
    Organické hnojivá
    Mimokoreňová výživa
    Zavlažovanie
    Závlahový režim
    Diferencovaný závlahový režim
    Biologická krivka
    Teplota porastu
    Typy zavlažovania
    Ošetrovanie viniča počas vo
    Zasúvanie a vyväzovanie letorastov
    Vylamovanie/zaštipovanie zálistkov
    Skracovanie vrcholov letorastov – snímanie
    Odstraňovanie spodných listov
    Rez po poškodení mrazmi
    Pestovanie stolových odrôd
    Ochrana viniča
    Poruchy fyziologického pôvodu
    Vírusy
    Mykoplazmóza
    Rickettsiózy
    Bakteriálne choroby
    Škodcovia
    Vírusové choroby
    Bakteriálna nádorovitosť
    Hubové choroby
    Perenospóra viniča
    Múčnatka viniča
    Pleseň sivá
    Biela hniloha
    Petriho choroba
    Škodcovia
    Háďatká
    Fyloxéra viničova
    Hálkovec viničový
    Vlnovník viničový
    Obaľovače
    Biologická ochrana
    Zber hrozna, dozrievanie hrozna
    Typy zrelosti
    Odhad úrody
    Konvenčné pestovanie
    Integrované pestovanie
    Integrovaná produkcia
    Ampelografia viniča
    Hlavné taxonimické jednotky klasifikácie
    Ampelografické znaky
    Fenologická charakteristika
    Agrobiologická charakteristika
    Rozdelenie odrôd viniča podľa použitia produkcie
    Muštové odrody
    Stolové odrody
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko