Popis:
Vedenie viniča: typická forma starého a jednoročného dreva v určitom tvare. Umožňuje: rešpektovať anatomické a fyziologické vlastnosti; plne využívať biol. potenciál; zabezpečenie použitia mechanizácie; možnosť ovplyvňovať polaritu; závesné tvary rastú najskôr vertikálne a až potom horizontálne a vytvárajú sa plody; ďalšie vedenie tlmí polaritu – snímanie vrcholov letorastov; systémom vedenia možno ovplyvniť aj presun vody so živinami a asimilátmi – dĺžka kmeňa.
Závislosť od: sponu; biologických vlastností odrôd, vplyv klimatických faktorov.
Tvar kra viniča: účelná forma nadzemných orgánov viniča, zabezpečuje optimálnu architektúru, podmienky pre asimiláciu, ovplyvnenie polarity a spôsobu rezu.
NÍZKE VEDENIA: kmienik vysoký 0,2-0,4 m, používa sa v úzkych sponoch 1-1,5x1-1,2 m; krátky rez alebo zmiešaný, oporou je kolík na vyväzovanie: vedenie na hlavu, na rohatinu, na kozlík, kríkové vedenie, Gobelet, časovité vedenie, nízke kordóny.
Vedenie na hlavu: S oblasti, prikrívanie dreva na zimu pôdou, krátky rez na 1-4 púčikové čapíky, tvorba zhrubnutej časti – hlavy.
Nízke kordóny: nadzemné orgány majú vo výške 0,4m na opornej konštrukcii – drôtenke; lepšie ošetrovanie kra a obrábanie pôdy.
STREDNÉ VEDENIA: s výškou kmeňa do 0,8m používajú sa v stredných sponoch 1,5-2,5x1-1,2. Sú náročné na vypestovanie kmeňa, ramien, ale zvyšuje sa rodivosť krov, lepšia mechanizáciaochrana, zníženie množstva ľudskej práce: kordóny, palmety, rýnsko-hessenské vedenie.
...
Kľúčové slová:
víno
vinohradníctvo
vinič
Obsah:
- Vedenie viniča
Tvar kra viniča
Nízke vedenia
Vedenie na hlavu
Nízke kordóny
Stredné vedenia
Kordóny
Palmety
Rýnsko-hessenské vedenie
Vysoké vedenia
Vrcholové tvary
Zjednodušený tvar vysokého vedenie: alsaské vedenie
Srdcovitý tvar
Stromčekovité vedenie
Pergoly
Pergola trentina
Pergola tendone
Výstavbové projekty vinohradov
Voľba sponu vedenia
Predvýsadbová príprava pôdy
Starostlivosť 1.rok
Oporná konštrukcia
Systémy ošetrovania pôdy vo vinohradoch
Výživa viniča, zdroje
Chloróza/žltačka viniča
Očerpanie živín
Využiteľnosť živín
Metódy hnojenia
Termíny
Organické hnojivá
Mimokoreňová výživa
Zavlažovanie
Závlahový režim
Diferencovaný závlahový režim
Biologická krivka
Teplota porastu
Typy zavlažovania
Ošetrovanie viniča počas vo
Zasúvanie a vyväzovanie letorastov
Vylamovanie/zaštipovanie zálistkov
Skracovanie vrcholov letorastov – snímanie
Odstraňovanie spodných listov
Rez po poškodení mrazmi
Pestovanie stolových odrôd
Ochrana viniča
Poruchy fyziologického pôvodu
Vírusy
Mykoplazmóza
Rickettsiózy
Bakteriálne choroby
Škodcovia
Vírusové choroby
Bakteriálna nádorovitosť
Hubové choroby
Perenospóra viniča
Múčnatka viniča
Pleseň sivá
Biela hniloha
Petriho choroba
Škodcovia
Háďatká
Fyloxéra viničova
Hálkovec viničový
Vlnovník viničový
Obaľovače
Biologická ochrana
Zber hrozna, dozrievanie hrozna
Typy zrelosti
Odhad úrody
Konvenčné pestovanie
Integrované pestovanie
Integrovaná produkcia
Ampelografia viniča
Hlavné taxonimické jednotky klasifikácie
Ampelografické znaky
Fenologická charakteristika
Agrobiologická charakteristika
Rozdelenie odrôd viniča podľa použitia produkcie
Muštové odrody
Stolové odrody