Popis:
Ťahák na Základy biologickej bezpečnosti (dá sa z neho super opisovať)
1) Možné riziká produktov biotech/GM rastlín v potravinách.
Potenciálne ohrozenie zdravia z produktov biotechnologicky upravených rastlín.Prípadné riziko zvýšenia zhubných transformácií buniek ľudí z produktov biotechnologicky upravených rastlín.Prípadné riziko prenosu génov odolnosti voči antibiotikám na infekčné mikroorganizmy.
Fumonizíny –mykotoxíny, tvorené hubami (plesne) pri infekcii rastlín.Pri zvýšenej hladine fumonizínov nie je kukurica vhodná pre ľudskú potravu.Predbežná opatrnosť, ako pri iných potravinách.Riziko ohrozenia zhoršenia kvality pôdy pestovaním biotechnologicky upravených rastlín. Prípadné riziko ohrozenia užitočného hmyzu pouţívaním pesticídov na ochranu biotechnologicky upravených rastlín...
2) Zlatá ryža „golden rice“
Transgénna ryža siata, s génom psypre enzým fytoén syntázu kukurice siatej a génom prt pre karotén syntetázu z baktérie Erwinia uredovora, syntetizuje provitamín A (beta karotén), ktorý sa ukladá v zrne. Ochrana před slepotou detí.Zeaxantín v hľuzach ľuľka zemiakového Cisgénny ľuľok zemiakový s fragmentami génu (pre mRNA a pre RNA v protizmyslovej orientácii) pre enzým zeaxantín epoxidázu, blokuje aktivitu zeaxantínu, ktorý nekonvertuje zeaxantín na violaxantín. V hľúzach sa hromadí zeaxantín...
3) Sója fazuľová - bôby, nápoje, tofu, olej, múka, lecitín. Chlieb, pečivo, rýchle občerstvenie, pekárske výrobky, vyprážané výrobky, výrobky s jedlým olejom potraviny na špeciálne použitie.
Repka olejka (canola)- Olej.Výrobky s jedlým olejom, vypráţané výrobky, pekárske výrobky, rýchle občerstvenie
Kukurica siata-Zrno, olej, múka, cukor, sirup. Rýchle občerstvenie, pekárske výrobky, vyprážané výrobky, výrobky s jedlým olejom, nápoje, dochucované potraviny. Rajčiak jedlý-Plod. Rýchle občerstvenie,dochucovanépotravinyRepa cukrová – Cukor. Potraviny sladené cukrom. Bavlník-Olej...
Kľúčové slová:
GMO
geneticky modifikované organizmy
riziko
kartagenský protokol
Obsah:
- 1) Možné riziká produktov biotech/GM rastlín v potravinách.
2) Zlatá ryža „golden rice“
3) Sója fazuľová
4) Pusztai, A. GM ľuľok zemiakový (zemiak) s transgénom pre lektín
5) Potenciálne riziko pre životné prostredie
6) výhody
7) Východiská postojov na biotech/GMO
8) Základný argument proti GMO
9) Mýty: Biotech/GM rastliny sú „umelé“-
10) Prečo sa vyrábajú biotech/GM potraviny?
11) Riziko
12) Všeobecné a genetické faktory
13) Podklady pre posudzovania odhadu rizika GMO
14) Genetické technológie aGMO
15) Potenciálne riziko pre životné prostredie predstavuje
16) Postupnosť posudzovania odhadovania rizika GMO
17) Hodnotenie bezpečnosti GMO na princípe rovnocennosti
18) Možnosti zvládnutia rizík z GMO
19) Základné pravidlá manažmentu rizika s GMO
20) Úlohy manažmentu rizika pri uvoľnení GMO do prostredia
21) Bezpečnostné opatrenia pri práci s CMO
22) Statégia zabránenia prenosu rezistencie k živočíchom
23) Havaríjný plán pri práci s GMO
24)Zdroje a východiská Kartagenského protokolu o biol. bezp
25) Kartagenský protokol
26) Kliringové centrum biol. bezp
27) Legislatíva EU o GMO
28) Zákon o používaní genetických technológií a geneticky modif. org
29) Súhlas
30) Špecifické postoje