Popis:
1. Čo je úlohou výživy zvierat a ľudí? prostredníctvom krmív privádzať do organizmu • základné organické a anorganické živiny • špecigické látky, ktoré zabezpečia potrebu živín a to nielen na zachovanie života, ale aj na • rast • dobrý zdravotný stav • reprodukciu a úžitkovosť
2. Čo sú živiny? chemicky difinovateľné látky ptrebné k výžive zvierat slúžiacich na udržanie vlastných životných dejov a na produkciu
3. Ako delíme živiny z hľadiska fyziologickej funkcie?
1. energetické - • sacharidy /škrob, cukry, celulóza/ • lipidy • bielkoviny • oganické kyseliny • alkoholy
2. stavebné - • organické /N-látky/ • anorganické /minerálne, voda/
3. biologicky účinné látky - • látky vlastného organizmu /enzýmy, hormóny/
• látky obsiahnuté v krmive /vitamíny, mikroelementy/
4. iné látky - • lignín • alkaloidy • glykoidy • vosky • farbivá
4. Vymenujte energetické živiny. viď vyššie uvedené
5. Vymenujte stavebné živiny. viď vyššie uvedené
6. Vymenujte biologicky účinné látky. viď vyššie uvedené
7. Ako rozdeľujeme živiny z hľadiska výživy zvierat? sacharidy, tuky, bielkoviny, BNLV, vláknina
8. Význam sacharidov.
• hlavný dodávateľ energie do organizmu zvierat • najlacnejší zdroj energie
• využitie na stavbu C-štruktúr pre neesenciálne aminokys. a na tvorbu tuku a mliečneho cukru
• vznikajú z nich tukové zásoby • vytvárajú rezervné látky vo forme škrobu
• vo forme lignínu, celulózy a hemicelulózy vypĺňajú orgány tráviaceho traktu, zabezpečujú pocit
mechanického nasýtenia a podporujú peristaltiku čriev
9. Význam vlákniny.
• má sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti • viaže vodu
• viaže žlčové kyseliny a iné nežiadúce látky • vyvoláva pocit nasýtenia
• urýchľuje prechod chýmusu zažívacím traktom • je zdrojom energie
• znižuje využitie živín, lebo viaže vodu na seba aj na látky prospešné pre organizmus
10. Význam glukózy.
• využíva sa na syntézu glykogénu • na uvoľňovanie energie • na tvorbu iných cukrov
• na syntézu nesacharidových zlúčenín
Kľúčové slová:
výživa
fyziologické funkcie
glukóza
vláknina
organizmus
kvalita mäsa
plodnosť
senzorické vlastnosti
Obsah:
- 1. Čo je úlohou výživy zvierat a ľudí?
2. Čo sú živiny?
3. Ako delíme živiny z hľadiska fyziologickej funkcie?
4. Vymenujte energetické živiny
5. Vymenujte stavebné živiny
6. Vymenujte biologicky účinné látky
7. Ako rozdeľujeme živiny z hľadiska výživy zvierat?
8. Význam sacharidov
9. Význam vlákniny
10. Význam glukózy
11. Ako rozdeľujeme sacharidy?
...
...
...
109. Vplyv toxínov na živočíšny organizmus
110. Pôsobenie sacharidov na procesy v bachore.
111. Ako môžeme stanoviť bilanciu energie?
112. Aké chyby vo výžive kráv spôsobujú nízky obsah tuku v mlieku?
113. Aké faktory výživy vplývajú na množstvo neesenciálnych mastných kyselín v mliečnom tuku?
114. Vplyv výživy na kvalitu mäsa.
115. Rozdelenie krmív ovplyvňujúce kvalitu mäsa.
116. Akým spôsobom môžu byť ovplyvnené senzorické vlastnosti mlieka?
117. Ako môžeme eliminovať niektoré negatívne účinky na senzorické vlastnosti mlieka?
118. Ktoré faktory výživy najviac ovplyvňujú plodnosť?