Biochémia - výživy ľudí
«»
Popis:
1. Aka vyziva zapricinuje narast katabolickych procesov
- katabolizmus =dostatok potravy, anabolizmus = nedostatok potravy
2. Co prinasa peceni vyzivovy krvny obeh
- ziviny, pecenovou tepnou
3. Glukagon sa tvori
- v pankrease, v A bunkach
4. Co moze sposobit rychle obcerstvenie
- hypoglykemia, obezita
5. Produktom oxidovej deaminacie, transaminacie a transdeaminacie je
- oxokyselina a NH3
6. V peceni z endogennych AMK a z AMK vstrebanych po traveni B sa syntetizuju
- labilne B
7. Rozvetvene esencialne AMK v kostrovom svale su hlavne zdrojom
- kyseliny pyrohroznovej a 2-xoxo-glutarovej, z ktorych ziskavaju energiu
8 . V ktorych castiach bunky sa tvori ATP ?
- v mitochondriach, na vonkajsej strane vnutornej membrany
9. Bázy z degradácie nukleozidov sú využívané
- pri tvorbe kyseliny močovej
10. Konecnym produktom detoxikacie amoniaku u cloveka je
- močovina
11. Kyselina asparágová aj serious transaminačných rakcií. Ktorá zo 4C KC je prekurzorom k.asparágovej
- kyselina oxaloctová
12. Denna potravinova davka sacharidov z hladiska enzymovej potreby zdravej vyzivy obsahuje
- polysacharidy
13. Vlakninu clovek prijima
- z potravy, zeny 20-30g, muzi 30-40g
14. Prestup fruktózy za účasti kotransportéra SGLT-1do enterocytov sprostredkováva transporter
- GLUT-2
Kľúčové slová:
testy
biochémia
výživa ľudí
hypotalamus
hypovitaminoza
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.