Úprava potravín a stravovania - vypracované otázky na písomku
Popis:
A
1. Čo predstavuje technológia úpravy potravín ?
- predstavuje súhrn operácii, pri ktorých z určujúcich a doplnkových surovín mechanickým, fyz. -chemickým a technologickým spracovaním vznikajú nové potraviny
2. Uveďte čo je to jedálniček ?
- je to plán stravy na deň, týždeň, mesiac
3. Uveďte základné rozdelenie systému spoločného stravovania.
a) uzavretý typ - obmedzený druh ( napr. v školách, ústavoch soc.stravovania)
b) otvorený typ - je to verejné stravovanie ( napr.pizzéria, bary )
4. Čo je to matiné a soiré?
Matiné - je to hudobné a filmové odpoludnie
Soiré - je to hudobný a filmový večer. Občerstvenie je tu formou švédskeho stola
5. Čo je konvektomat a načo slúži?
-je to univerzálne zariadenie, ktoré je konštruované tak, že vykonáva viacero operácií (ohrievanie, pečenie, vyprážanie...). teplota vzduchu je od 50-300°C
Kľúčové slová:
úprava potravín
stravovanie
vývar
tranžírovanie
biele polievky
dochucovacie prostriedky
drezírovanie
stravovanie
Obsah:
- A
1. Čo predstavuje technológia úpravy potravín ?
2. Uveďte čo je to jedálniček ?
3. Uveďte základné rozdelenie systému spoločného stravovania.
4. Čo je to matiné a soiré?
5. Čo je konvektomat a načo slúži?
6.Uveďte význam a druhy sladidiel používaných pri príprave pokrmov
7. Uveďte, čo je vývar, rozdelenie vývarov.
8. Čo je to tranžírovanie
9. Charakterizujte pojem bioaktívne látky
10. Podľa podielu a významu potraviny v jedle rozlišujeme suroviny :
...
...
...
B
1.Vysvetlite význam technologickej úpravy potravín
2. Uveďte, čo je to menu
3.Aké funkcie plní spoločné stravovanie v našej spoločnosti ?
4. Čo je to raut ?
5. Uveďte 3 základné vplyvy na vývoj súčasnej gastronómie
6. Uveďte, z akých časí pozostáva veľký kuchársky nôž
7. Uveďte rozdelenie pochutín na základné skupiny
8. Čo je drezírovanie ?
9.Uveďte základné technologické postupy prípravy jedál
10. Vysvetlite pojem tenderizácia a aké spôsoby poznáme?
...
...
...
C
1. Charakterizujte pojem jedlo
2.Čo rozumiete pod pojmom diferencované stravovanie
3. Uveďte rozdelenie potravín podľa funkcii vo výžive
4. Uveďte aký je rozdiel medzi margarínom a stuženým pokrmovým tukom z hladiska ich použitia?
5. Čo je to catering ?
6. Grilovanie je proces tepelnej úpravy: suchý
7. Vysvetlite pojem drezírovanie
8. Uveďte čo tvorí základ polievky a jeho charakteristiku
9. Uveďte spôsoby dokončievania pokrmov
10. Pre aké pokrmy je typické používať majorán?
...
...
...
E
1.Uveďte základné funkcie spoločného stravovania
2.Stručne vymenujte základné gastronomické pravidlá
3.Charakterizujte typ občerstvenia -river párty
4. Do akej skupiny strát sa zaraďujú straty vzniknuté vyluhovaním? Uveďte možnosti minimalizácie
5. Vymenujte časti noža
6. Z čoho sa skladá anglické predstieranie ?
7. Uveďte, ktoré faktory urýchľujú vznik strát živín oxidáciou
8. pojem tenderizácia
9. Uveďte spôsoby dokončovania jedál
10.Kedy používame koreninové prípravky, a čo do tejto skupiny patrí
...
...
...
F
1. Uveďte čo predstavuje pojem zmyslová ( senzorická ) hodnota výrobku/pokrmu?
2. charakterizujte predbežnú prípravu biochemickú
3.Uveďte význam tepelnej úpravy potravín
4. Uveďte kedy používame koreninové prípravky a čo sem patrí.
5. Charakterizujte požiadavky na prípravu diferencovanej stravy
6.pri príprave ktorých pokrmov sa používa majorán
7. Pojem „ menu“ a aké druhy menu poznáme
8. čo je to legírovanie
9. Uveďte čo je tepelným médiom pri dusení
10. Počas varenia môžeme sledovať 3 fázy
...
...
...
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.