Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Úprava potravín a stravovanie - testy

«»
Prípona
.zip
Typ
testy
Stiahnuté
38 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
43885
Posledná úprava
11.08.2015
Zobrazené
2 827 x
Autor:
ferdomravec
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Uveďte, čo predstavuje technologická úprava potravín
a) je to súhrn operácií, pri ktorých sa z určujúcich a doplňujúcich surovín, mechanickým, fyzikálno-chemickým a termickým pôsobením vytvárajú nové pokrmy

2. Aký význam majú pochutiny v gastronómii
c) nemajú výživnú hodnotu, ale svojím zložením pôsobia na zvýšené vylučovanie
tráviacich štiav a na organoleptické vlastnosti daného pokrmu

3. Uveďte rozdelenie potravín podľa podielu a významu v pokrme
a) základné, doplnkové, technologické, upravujúce

4. Aký je rozdiel medzi steamerom a salamandrom
b) steamer je moderná pretlaková nádoba, salamander je gril s vrchným elektrickým alebo plynovým ohrievaním, vhodný na zapekanie drobných pokrmov

5. Vysvetlite pojem tranžírovanie c) je to krájanie, porciovanie, filetovanie

6. Čo rozumiete pod pojmom predbežná príprava potravín
c) za predbežnú prípravu potravín pokladáme čistenie, umývanie, krájanie, sekanie, strúhanie, obaľovanie a celý rad ďalších úkonov

7. Uveďte, čo je pečenie, aká je odporúčaná teplota počas pečenia
c) pečenie je tepelná úprava potravín pôsobením hor. vzduchu a čiastočne tuku pri tepl.180-250 C

8. Čo je gratinovanie, technologický postup gratinovania
a) je to tepelná úprava pokrmov pečením v rúre alebo v iných vhodných zariadeniach, pričom sa dosiahne rýchle zapečenie pokrmu

Kľúčové slová:

úprava

potravín

spu



Obsah:
  • Úvod do problematiky, história, význam úpravy pokrmov a nové trendy v gastronómii. Gastronomické pravidlá a ich uplatňovanie v individuálnom a spoločnom stravovaní. Diferencované stravovanie. Základné druhy potravín a ich využitie pri príprave pokrmov. Nové poznatky v technológii prípravy pokrmov, moderné technologické zariadenia. Základné technologické úkony a postupy. Vplyv technologických a iných zásahov na potraviny. Zmeny a straty živín pri technologickej úprave potravín. Príprava pokrmov studenej kuchyne, bezmäsitých pokrmov, špeciálnych pokrmov, pokrmov na objednávku, múčnikov. Medzinárodné gastronómie.

Zdroje:
  • HABÁNOVÁ, Marta 2011. Úprava potravín a spravovanie. 1. prepracované vyd. Nitra : VES SPU v NItre, 2011, 165 s. ISBN 978-80-552-0536-6.
  • cvičenia
  • prednášky
  • skúšky
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko