Popis:
1. Uveďte, čo predstavuje technologická úprava potravín
a) je to súhrn operácií, pri ktorých sa z určujúcich a doplňujúcich surovín, mechanickým, fyzikálno-chemickým a termickým pôsobením vytvárajú nové pokrmy
2. Aký význam majú pochutiny v gastronómii
c) nemajú výživnú hodnotu, ale svojím zložením pôsobia na zvýšené vylučovanie
tráviacich štiav a na organoleptické vlastnosti daného pokrmu
3. Uveďte rozdelenie potravín podľa podielu a významu v pokrme
a) základné, doplnkové, technologické, upravujúce
4. Aký je rozdiel medzi steamerom a salamandrom
b) steamer je moderná pretlaková nádoba, salamander je gril s vrchným elektrickým alebo plynovým ohrievaním, vhodný na zapekanie drobných pokrmov
5. Vysvetlite pojem tranžírovanie c) je to krájanie, porciovanie, filetovanie
6. Čo rozumiete pod pojmom predbežná príprava potravín
c) za predbežnú prípravu potravín pokladáme čistenie, umývanie, krájanie, sekanie, strúhanie, obaľovanie a celý rad ďalších úkonov
7. Uveďte, čo je pečenie, aká je odporúčaná teplota počas pečenia
c) pečenie je tepelná úprava potravín pôsobením hor. vzduchu a čiastočne tuku pri tepl.180-250 C
8. Čo je gratinovanie, technologický postup gratinovania
a) je to tepelná úprava pokrmov pečením v rúre alebo v iných vhodných zariadeniach, pričom sa dosiahne rýchle zapečenie pokrmu
Kľúčové slová:
úprava
potravín
spu
Obsah:
- Úvod do problematiky, história, význam úpravy pokrmov a nové trendy v gastronómii. Gastronomické pravidlá a ich uplatňovanie v individuálnom a spoločnom stravovaní. Diferencované stravovanie. Základné druhy potravín a ich využitie pri príprave pokrmov. Nové poznatky v technológii prípravy pokrmov, moderné technologické zariadenia. Základné technologické úkony a postupy. Vplyv technologických a iných zásahov na potraviny. Zmeny a straty živín pri technologickej úprave potravín. Príprava pokrmov studenej kuchyne, bezmäsitých pokrmov, špeciálnych pokrmov, pokrmov na objednávku, múčnikov. Medzinárodné gastronómie.
Zdroje:
- HABÁNOVÁ, Marta 2011. Úprava potravín a spravovanie. 1. prepracované vyd. Nitra : VES SPU v NItre, 2011, 165 s. ISBN 978-80-552-0536-6.
- cvičenia
- prednášky
- skúšky