Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 091   projektov
0 nových

Dejiny poľnohospodárstva

«»
Prípona
.pdf
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
3 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42631
Posledná úprava
11.08.2015
Zobrazené
1 140 x
Autor:
ferdomravec
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
A- Pred príchodom Slovanov
1. Vymenuj historické obdobia vo vývoji poľnohospodárstva pred príchodom Slovanov (od najstarších dôb po súčasnosť)
Paleolit (monsteridén a gravithén), mezolit, neolit, eneolit, doba bronzová, doba železná (halštat, latén), doba rímska, doba sťahovania národov, Veľkomoravská doba (4. štvrt. 4.st.-príchod Slovanov konc. 5.st až 6.st), Stredovek

2. Charakterizuj význam archeobotanických nálezov v rekonštrukcii historického poľnohospodárstva (uveď aj príklad)
podľa týchto nálezov vieme, čo ľudia pestovali, čím sa živili, napr.: nález bronzových kosákov z mladšej doby kamennej, ktoré urýchľovali zber úrody obilia; nálezy zásobnicových jám, v ktorých sa uskladňovalo obilie(pšenica, jačmeň) a strukoviny z mladšej doby kamennej

3. Aké druhy pšeníc sa pestovali v období pred príchodom Slovanov
pšenica dvojzrnová, jednozrnová, špaldová, letná, tvrdá

4. Prvé skultúrnené ovocné dreviny
mandľa (1. domestikovaná), čerešňa vtáčia, slivka domáca,

5. Pôvodné (domáce) a cudzokrajné druhy ovocia v obd. pred príchodom Slovanov
pôvodné: jabloň, hruška, čerešňa vtáčia, ríbezle, egreše, jahody,
cudzokrajné: figovník, vinič, mandľa, marhuľa, broskyňa, moruša

6. Pôvod štepenia ovocných drevín
Poznanie pestovania ovocných drevín rozmnožovaných štepením
sa datuje najneskôr do 1.st. p.n.l. u západoeurópskych Keltov

7. Pôvod pestovania viniča hroznorodého na území Slovenska
vinič hroznorodý pochádza zo Stredomoria, prvé semená 3200 p.n.l., 1. vinohradnícke nože asi z doby železnej, ale aj z doby Slovanskej, 1.písomná zmienka o pestovaní viniča-1075

8. Charakterizuj význam a pestovanie vybraného ovocného druhu v obd. pred príchodom Slovanov
jabloň domáca- najdôležitejšie ovocie: konzumácia, sušenie

9. Druhy zelenín, ktoré už poznali pred príchodom Slovanov
mrkva, paštrnák, uhorky, cibuľa; poznali aj strukoviny (šošovica, hrach, bôb) a priadne rastliny (ľan, konope, mak)

10. Sejba a zber plodín v neolite
Pole pripravili žiarením lesa, vyčistením, siali do vopred motykou vyhĺbených hniezd (jám), zahrnuli a pritláčali. Pôdu pripravovali aj radlami ťahanými dobytkom. Zber: kosba pod klasmi (najčastejšie drevenými kosákmi a nožmi- čepele boli zo štiepaného kameňa), obilie uskladňovali vo forme zrna, nie múky
...

Kľúčové slová:

dejiny európy

história

Slovania

Veľká Morava

Stredovek



Obsah:
  • A- Pred príchodom Slovanov
    1. Vymenuj historické obdobia vo vývoji poľnohospodárstva pred príchodom Slovanov (od najstarších dôb po súčasnosť)
    2. Charakterizuj význam archeobotanických nálezov v rekonštrukcii historického poľnohospodárstva (uveď aj príklad)
    3. Aké druhy pšeníc sa pestovali v období pred príchodom Slovanov
    4. Prvé skultúrnené ovocné dreviny
    5. Pôvodné (domáce) a cudzokrajné druhy ovocia v obd. pred príchodom Slovanov
    6. Pôvod štepenia ovocných drevín
    7. Pôvod pestovania viniča hroznorodého na území Slovenska
    8. Charakterizuj význam a pestovanie vybraného ovocného druhu v obd. pred príchodom Slovanov
    9. Druhy zelenín, ktoré už poznali pred príchodom Slovanov
    10. Sejba a zber plodín v neolite
    ...

    B- Veľká Morava
    21. Príchod Slovanov na územie Slovenska (kedy? do ktorých oblastí?)
    22. Charakterizuj sídliská Slovanov v obd. Veľkej Moravy
    23. Charakterizuj jedlá Slovanov v obd. Veľkej Moravy
    24. Princípy hospodárenia Slovanov na pôde v obd. Veľkej Moravy (všeob. charakteristika)
    25. Voľná trávopoľná sústava v období Veľkej Moravy
    26. Dvojpoľné a trojpoľné hospodárstvo v obd. Veľkej Moravy
    27. Charakterizuj asymetrickú radlicu
    28. Plodiny pestované v obd. Veľkej Moravy
    29. Čo je to pražma?
    30. Chov hospodárskych zvierat v obd. Veľkej Moravy (všeob. charakteristika)
    ...

    C- Stredovek
    36. Nemecká kolonizácia v 13. stor. (vplyv na hospodárstvo)
    37. Donačná sústava uhorských kráľov v 13. stor. (dôsledky)
    38. Valašské osídľovanie v 14. stor. (vplyv na hospodárstvo)
    39. Turecký vpád (vplyv na hosp. pomery)
    40. Tripartitum (kedy? charakteristika)
    41. Čo je to deviatok a desiatok?
    42. Tereziánska urbárska reforma (kedy? stručná charakteristika)
    43. Komasácie v 19. stor.
    44. Poľnohosp. školstvo v 18. stor.
    ...

    D- Obdobie 1918-1948
    70. Charakteristika hospodárstva Slovenska okolo r. 1918
    71. Najvýznamnejšie poľnoh. organizácie v obd. 1918-1938
    72. Koncentrácia a dekoncentrácia pôdy v r. 1918-1938
    73. Delenie chotára v obd. 1918-1938 (striedanie plodín)
    74. Neúrodné roky v obd. 1918-1938
    75. Poľnohospodárski pracovníci v r. 1918-1938 (vymenovať kategórie)
    76. Mníchovský diktát (kedy? charakteristika)
    77. Viedenská arbitráž (kedy? charakteristika)
    ...

    E- Agrárna kultúra 20. stor.
    90. Čo je to agrárna tradícia?
    91. Dva okruhy roľníckej kultúry (nevyprac.)
    92. Kategorizácia poľnohospodárov po kolektivizácii
    93. Problémy v sociálno-priestorovej oblasti v 2. pol. 20. stor.
    94. 5 etáp rurálno-urbánnych vzťahov od pol. 19. stor. do konca 20. stor. (nevyprac.)
    95. Zmena identity roľníka v 2. pol. 20. stor.
    96. Typy rodín na vidieckych sídlach v 2. pol. 20. stor.
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko