Hodnotenie poľnohospodárskych produktov- vypracované záverečné otázky
«»
Popis:
1. formy nákupu jatočných zvierat
2. Hodnotenie jatočného HD pri nákupe systémom SEUROP - kategórie a triedy kvality - charakteristika
STN 46 6120 „Jatočný HD“ bola novelizovaná v roku 1998 a v plnej miere rešpektuje základnú verziu jednotnej EUROP normy pre nákup jatočného HD. Norma umožňuje nákup jatočných zvierat v mäse. Jatočné telá sa zaraďujú do tried mäsitosti a pretučnenia. Triedy mäsitosti sú vyjadrené písmenami E, U, R, O, P a triedy pretučnenia 1, 2, 3, 4, 5. Pri posúdení mäsitosti sa postupuje od najlepšie osvaleného tela /E/ po najslabšie /P/. Najmenšie pretučnenie je v triede 1 a najväčšie v triede 5.
Kategórie jatočného HD:
• Mladé býky - /A/ - jatočné telá mladých nekastrovaných zvierat do 2 rokov veku
• Býky - /B/ - jatočné telá iných nekastrovaných zvierat samčieho pohlavia
• Voly - /C/ - jatočné telá kastrovaných zvierat samčieho pohlavia
• Kravy - /D/ - jatočné telá samičích zvierat, ktoré sa otelili
• Jalovice - /E/ - jatočné telá zvierat samičieho pohlavia, ktoré sa ešte neotelili
Kľúčové slová:
poľnohospodárske produkty
hodnotenie
jatočné zvieratá
pretučnenie
akostná trieda
Obsah:
- 1. formy nákupu jatočných zvierat
2. Hodnotenie jatočného HD pri nákupe systémom SEUROP - kategórie a triedy kvality - charakteristika
3. Hodnotenie jatočných ošípaných pri nákupe systémom SUEROP - triedy kvality - charakteristika. Kvalifikovaný odhad podielu svaloviny v jatočne opracovanom tele.
4. Hodnotenie jatočných oviec pri nákupe - kategórie a triedy kvality - charakteristika
5. Hodnotenie jatočnej hydiny pri nákupe - trhové druhy, stanovenie tried kvality
6. Hodnotenie konzumných vajec pri nákupe - zdravotná bezchybnosť vajec. Požiadavky na kvalitu vajec pri nákupe, spôsoby určenia akostných tried vajec.
7. Hodnotenie medu pri nákupe - trhové druhy medu. Požiadavky na kvalitu /senzorické, fyzikálno-chemické/
8. Látkové zloženie kravského mlieka. Požiadavky na senzorické vlastnosti - význam hodnotenia a faktory, ktoré ich ovplyvňujú.
9. Hodnotenie obsahu tuku, bielkovín, beztukovej sušiny, inhibičných látok v kravskom mlieku - význam hodnotenia, požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú
10. Fyzikálno-chemické vlastnosti kravského mlieka /hustota, TTM, titračná kyslosť/ - význam hodnotenia. Požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú. Doplnkové znaky kvality mlieka.
11. Mikrobiologická kvalita a somatické bunky v kravskom mlieku - význam hodnotenia, požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú. Technologické vlastnosti kravského mlieka.
12. Základné požiadavky pri výrobe kravského mlieka. Posudzovanie znakov kvality a štandardnosti dodávok kravského mlieka.
13. Trhové druhy ovčieho mlieka. Zloženie a vlastnosti ovčieho mlieka - charakteristika a legislatívne požiadavky.
14. Hygienické požiadavky na ovčie mlieko, chladenie ovčieho mlieka a základné požiadavky na surové ovčie mlieko prijaté mliekarňou na ošetrenie a spracovanie.
15. Hodnotenie ovčieho hrudkového syra - trhové druhy, požiadavky na kvalitu a výrobu, preberanie, balenie, doprava.
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.