Hodnotenie poľnohospodárskych produktov - živočíšna časť
Prípona
.doc |
Typ
vypracované otázky |
Stiahnuté
7 x |
Veľkosť
0,2 MB |
Jazyk
slovenský |
ID projektu
3502 |
Posledná úprava
07.04.2017 |
Zobrazené
2 336 x |
Autor:
- |
Zdieľaj na Facebooku |
Detaily projektu |
Popis:
1. formy nákupu jatočných zvierat
Jatočné zvieratá sa nakupujú nasledovnými formami:
a) v živom stave
b) v mäse
c) formou predaja výsekového mäsa
d) jednateľským speňažovaním v mäse (nutné zabitia)
a, nákup jatočných zvierat v živom stave:
- jatočné zvieratá sa preberajú priamo u chovateľa, kde sa zistí ich hmotnosť vážením a vyjadrí sa v živej resp. v nákupnej hmotnosti a zatriedi sa do akostných tried. Touto formou sa v súčasnosti môže nakupovať už len hydina po prípade zvieratá prepravované na väčšie vzdialenosti. Je to najstaršia forma nákupu. Je to subjektívny spôsob nákupu, kde dochádza často k sporom.
• Výhody:
- rýchlosť predaja
- nenáročnosť na technické vybavenie
• Nevýhody:
- menšia presnosť stanovenia nákupnej hmotnosti ale aj akostnej triedy
- určovanie zrážky
Kľúčové slová:
jatočné zvierata
konzumné vajcia
kravské mlieko
hrudkový syr
preberanie
legislatíva
doplnkové znaky
kvalifikovaný odhad
Obsah:
- 1. formy nákupu jatočných zvierat
2. Hodnotenie jatočného HD pri nákupe systémom SEUROP - kategórie a triedy kvality - charakteristika
3. Hodnotenie jatočných ošípaných pri nákupe systémom SUEROP - triedy kvality - charakteristika. Kvalifikovaný odhad podielu svaloviny v jatočne opracovanom tele.
4. Hodnotenie jatočných oviec pri nákupe - kategórie a triedy kvality - charakteristika
5. Hodnotenie jatočnej hydiny pri nákupe - trhové druhy, stanovenie tried kvality
6. Hodnotenie konzumných vajec pri nákupe - zdravotná bezchybnosť vajec. Požiadavky na kvalitu vajec pri nákupe, spôsoby určenia akostných tried vajec.
7. Hodnotenie medu pri nákupe - trhové druhy medu. Požiadavky na kvalitu /senzorické, fyzikálno-chemické/
8. Látkové zloženie kravského mlieka. Požiadavky na senzorické vlastnosti - význam hodnotenia a faktory, ktoré ich ovplyvňujú.
9. Hodnotenie obsahu tuku, bielkovín, beztukovej sušiny, inhibičných látok v kravskom mlieku - význam hodnotenia, požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú
10. Fyzikálno-chemické vlastnosti kravského mlieka /hustota, TTM, titračná kyslosť/ - význam hodnotenia. Požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú. Doplnkové znaky kvality mlieka.
11. Mikrobiologická kvalita a somatické bunky v kravskom mlieku - význam hodnotenia, požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú. Technologické vlastnosti kravského mlieka.
12. Základné požiadavky pri výrobe kravského mlieka. Posudzovanie znakov kvality a štandardnosti dodávok kravského mlieka.
13. Trhové druhy ovčieho mlieka. Zloženie a vlastnosti ovčieho mlieka - charakteristika a legislatívne požiadavky.
14. Hygienické požiadavky na ovčie mlieko, chladenie ovčieho mlieka a základné požiadavky na surové ovčie mlieko prijaté mliekarňou na ošetrenie a spracovanie.
15. Hodnotenie ovčieho hrudkového syra - trhové druhy, požiadavky na kvalitu a výrobu, preberanie, balenie, doprava.
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.