Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Náuka o potravinách

«»
Prípona
.docx
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
20 x
Veľkosť
0,1 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
36370
Posledná úprava
02.02.2011
Zobrazené
2 395 x
Autor:
adulka87
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Okruhy otázok na skúšku z predmetu Náuka o potravinách
1. Definujte mlieko a jeho základné zloženie
Surové mlieko - sekrét mliečnej žľazy získaný nadojením od jednej kravy, ovce, kozy alebo byvolej kravy alebo od viacerých kráv, oviec, kôz alebo byvolích kráv, ktorý nebol zahriaty na teplotu vyššiu ako 40°C, alebo nebol ošetrený iným spôsobom, ktorý má rovnocenný účinok ako zahriatie na teplotu vyššiu ako 40°C. Z fyzikálno – chemického hľadiska je mlieko emulziou tuku vo vode (pH 6,5-6,7), v ktorej sú ostatné komponenty rozpustené alebo rozptýlené. Typické sfarbenie mlieka súvisí s rozptylom a absorpciou svetla na tukových časticiach a micelách kazeínov, nažltlé sfarbenie spôsobujú karotenoidy v tuku, nazelenalé sfarbenie srvátky spôsobuje riboflavín
Voda 87,5
Sušina 12,5
Tuk 3,8
Bielkoviny 3,3
Nebielkovinové N-látky 0,1
Laktóza 4,7
Minerálne látky 0,7
2. Význam mlieka vo výžive
Bielkoviny mlieka - ľahkostráviteľné, kvalitné, najcennejšia zložka mlieka, plnohodnotné (obsahujú všetky esenciálne AMK), tvoria koloidný roztok, obsahujú 18 z 22 aminokyselín
- využiteľnosť AMK pre mlieko a mliečne výrobky je 80-100%
-v porovnaní s bielkovinami mäsa majú výhodu- veľmi nízky obsah purínových báz
- Mliečne bielkoviny sú zmesou dvoch hlavných typov proteínov: kazeínov (zhruba 80 % mliečnych bielkovín), srvátkových (sérových) bielkovín (tvoria asi 20 % bielkovín mlieka).

Kľúčové slová:

mlieko

kravské mlieko

ryby

hydinové mäso



Obsah:
  • Definujte mlieko a jeho základné zloženie
    Význam mlieka vo výžive
    Nebovinné mlieka vo výžive ľudí – druhy, zloženie, význam
    Členenie kravského mlieka a výrobkov z neho – stručne charakterizujte
    Význam kyslomliečnych výrobkov vo výžive ľudí
    Syry - ich zloženie a význam vo výžive
    Rozdelenie syrov
    Definujte mäso a jeho postavenie vo výžive
    Základné zloženie mäsa
    Klady a zápory červeného a bieleho mäsa
    Charakterizujte hovädzie mäso
    Charakterizujte bravčové mäso
    Charakterizujte hydinové mäso
    Stručne charakterizujte vedľajšie jatočné produkty
    Zloženie rýb a ich význam vo výžive
    Rybie výrobky
    Kôrovce, mäkkýše a lastúrniky
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko