Popis:
1. Význam rastlinnej výroby
Zabezpečenie primeranej potravinovej bezpečnosti, je limitujúcim činiteľom rozvoja živočíšnej výroby a produkcie potravín vôbec, je jedným zo základných odvetví hospod. výroby, Ekonomický: potraviny, suroviny pre rôzne druhy priemyslu, Ekologický: rovnováha CO2:O2, rovnováha medzi výparom a zrážkami, zvyšovanie humusu a pôdnej úrodnosti, krajinotvorný prvok.
2. Úlohy rv v podmienkach trhového hospodárstva
Sledovať, akými cestami možno dosiahnuť požadované množstvo produktov v zodpovedajúcej kvalite a ekonomicky najvýhodnejšie, umožniť rastlinám celkové uspokojenie požiadaviek na prostredie, výživu a ošetrenie, zhodnotiť geografické rozšírenie a národohospodársky význam jednotlivých plodín, ich ekonomický prínos...
Kľúčové slová:
RV
rastlinná výroba
vypracované otázky
otázky na skúšku
Obsah:
- 1. význam rastlinnej výroby
2. úlohy rv v podmienkach trhového hospodárstva
3. úloha rv z hľadiska ochrany životného prostr., kt. ťažké kovy znečisťujú pôdu a pôdnu vodu prostredn. poľnohospodárstva
4. úlohy rv z hľ. potravin. bezpečnosti, prečo je zabezpečenie výživy celosvetovým problémom - uveď základné príčiny
5. aká je plocha poľn. pôdy, ornej pôdy, plocha a produkcia obilnín vo svete a sr:
Sr
6. svet
7. význam obilnín
8. charak. eri a popíš ich význam
9. rozdelenie obilnín podľa morfolog. znakov, biolog. zvláš. nárokov na podmienky prostr.
10. hlavné rozlišovacie znaky na mladých porastoch obilnín mierneho pásma
11. popíš zásady agrobiologickej kontroly obilnín
12. vzorkovanie osiva,príprava základ. a priemernej vzorky
13. popíš stavbu rastliny obilniny
14. popíš stavbu klasu a zrna obilnín
15. rozdiely v stavbe klasu psenice a jacmena siateho
16. systematika pšenice
17. rozdiely medzi klasom a zrnom pšenice letnej a tvrdej
18. popíšte hlavné rozlišovacie znaky odrôd pšenice
19. význam pšenice a jej pestovateľské plochy vo svete a v sr
20. nároky pšenice letnej a tvrdej na podmienky prostredia
21. zaradenie pšenice letnej formy ozimnej v op
22. vymenujte veľmi dobré predplodiny pre pšenicu letnú, podľa výrobných oblastí
23. príprava pôdy pod pšenicu letnú po zrnovinách
24. vymenuj a popíš eliminačné opatrenia pri pestovaní po pšenici resp. inej obilnine
25. popíš prípravu pôdy pod pšenicu po kukurici siatej a slnečnici
26. popíš prípravu pôdy pod pšenicu po ďatelinovinách
27. popíš predsejbovú prípravu pôdy pod pšenicu
28. parametre sejby pšenice letnej formy ozimnej
29. vyp. výsevok pšenice let.formy ozim. danej odrody pestovanej v kvo (rvo,zvo)
30. vyp.výsevok pš.letn.pestovanej v kvo a rvo
31. vym.odrody pš.let.formy ozim. patriace z potravin.hľ.medzi veľmi dobré zlepšujúce
32. vym.odrody tvrdej pśenice
33. vym.a pop.najvýzn.etapy organogenézy a rastové fázy z hľ.tvorby zákl.úrodotvorných prvkov
34. využitie poznatkov mikro a makrofenológie v modernej agronómii
35. rozdelenie ozimín podľa nárokov na jarovizačné teploty a dĺžku jarovizácie
36. výživa a hnojenie pš.let.ozim
37. zásady racionalizovaného hnojenia obilnín
38. vyp.zákl. dávku npk pod pš.let.f.ozim. na stredne ťažkej pôde
39. vyp.zákl.dávku npk pod pš.let. na ľahkej pôde
40. vym. zásady racionalizovaného hnojenia a vyp. regeneračnú dávku n-pre pšenicu
...