Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 077   projektov
0 nových

Rastlinná výroba (vypracované otázky - ťahák)

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
86 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
38117
Posledná úprava
16.11.2011
Zobrazené
3 219 x
Autor:
romansk8
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Rastlinna vyroba, význam, rozdelenie plodín.
- sa zaoberá náukou o kultúrnych rastlinách a ich pestovaní s cieľom dosiahnuť ekonomicky efektívne, stále a kvalitné hospodárske úrody. Náuka – sledujúca pestovania tých rastlín, ktoré zabezpečujú existenčnú základňu človeka.
Rozdelenie pol.plodin:
1. Podla geonomických výrobných typov: plodiny teplých a nížinných polosuchých oblasti, plodiny nížinných polosuchých oblasti, plod. Stredných podhorských oblastí a lepších horských obl.
2. Podla vlast. Zberových produktov, s prihliadnutím na tech.pestovania: obilniny, strukoviny, olejniny, priadne rastliny, datelinoviny, trávy, jednoročné krmoviny, okopaniny –bulvovité, hluznaté, listove. Specialne plodiny.
3. na základe hosp.využitelných častí: podzemných, nadzemných, úrodové orgány oddelene od asimilačných, produkt sa nach. Vo vnútri asim.org. 4.podla dlzky ontogenézy: jednoročne, dvojr. viacr, trváce.

2. char. proces tvorby úrody, podstata autoreg.a kompenz.vztahou
fotosyntézou rastliny tvoria produkty, tvorace základ rast.tela predstavujúci viac ako 95% sušiny pri zbere. Slnečne žiarenie tvorí energiu-hnaciu silu všetkych procesov a tvorby úrodnosti. Zaleži aj na velkost asimilačného aparatu. Dalej je to dýchanie spojene z výškou teploty. Hospodárska úroda je úroda časti rastlin kt. využívame na ľudskú výživu, kŕmne účely alebo priemyselne sprac. Biologická úroda je tvorená množstvom pozberových zvyskov. Urodové prvky sú limitované početnostou co v pribehu veg.obd. sposobuje zmeny na úrovni vyššieho podielu, resp. hmotnosi následne sa tvoriacich iných prvkou úrody čo je char.ako autoregulacna, resp. kompenzačná schop.porastu.

...

Kľúčové slová:

rastlinná výroba

ťahák

vypracované otázky



Obsah:
  • 1. RV, význam, rozdelenie plodín
    2. char. proces tvorby úrody, podstata autoreg.a kompenz.vztahou
    3. hosp. význam a rozdelenie obilnín, chem.zlož. zrna.
    4. Zmeny, ktoré sa uskutočňujú v rastline od jej vzniku po jej zánik, označujeme ako ontogenetický vývin alebo skrátene ontogenéza.
    5. stupne zrelosti obilnín- stanovenie
    6. botanická a biolg.char. husto siatych obilnín.
    7. zaradenie pšenice letnej formy ozimnej v op
    8. predsejbova priprava psenice
    9. zásady racionalizovaného hnojenia obilnín
    10. Ošetrovanie porastov pšenice let.počas vegetácie a zber
    11. Požiadavky jačmena siateho na podm.prost.
    12. Zaradenie jačmeňa jar.a oz. do OP, obrabanie p.
    13. založenie por. J.J.a J.O. a ošetrovanie v pireb.veg. a zber J
    15. tech.pest. Ovsa Siateho
    16. tech.pest. Raže Siatej a Tritikále. Raž
    17. biolog.char a systematika kukurice siatej
    18. požiadavky Kukurice na agroek.podm.prost.
    19. zaradenie Kukurice do OP, konvenčný systém obrábania pody
    20. Redukované a podoochranné obrábanie p. pri Kukurici
    21. zásady výživy a hnojenia Kukurice siatej
    22.založenie porastu Kukurice na zrno
    23. zber a pozberová úprava kukurice, požiadavky na kvalitu
    24. botanická a biol.char. strukovín.
    25. Vyznam struk. Vyhody a nevyhody ich pestovania.
    26. nároky Strukovín na agroekolog.podm.prost
    27. zásady tech.pest. Hrachu siateho.
    28. Tech.pest. Fazule siatej
    29.Tech.pest.Sóje fazulovej.
    30.Tech.pest. Šošovice a Bobu
    31. Bot.aBiolog.char. Olejnín
    32. Kapusta repkova, agroekologicke pož
    33. Zaradenie v osevnom post.obrábanie p.-
    34. Založenie porastu
    35. Vyživa a hnojenie Kap.rep.
    36. Ošetrovanie v prieb.veg.obd
    37. Nároky slnečnice na podmienky prostredia
    38. Zaradenie v os.postupe príprava p
    39. parametre sejby, ošetrovanie, zber slnečnice
    40. Mak siaty technol.pestovania
    41. Botanická charakteristika ľanu a konopy
    43. Technologia pestovania ľanu
    44. Technologia pestovania konope siatej
    45. Zber a pozberová úprava ľanu priadneho a konope
    46. Rozdelenie a narod. význam okopanín
    47. Morfologická a anatomická stavba buľvy
    48. Nároky repy cukrovej na agroekologické podmienky
    49. Zaradenie repy cukrovej do osevneho postupu
    50. Základné obrábanie pôdy
    52. Príprava lôzka pre osivo repy cukrovej, zoloženie porastu
    53. Výživa a hnojenie repy cukrovej
    54. Ošetrenie repy cukrovej v priebehu vegetačného obdobia, dozrievanie a zber
    55. Technologické zásady pestovania repy krmnej a mrkvy krmnej
    56. Zásady uskladnenia kŕmnych okopanín
    58. Význam a pôvod zem., roz. zem. na jednotlivé úžitkové smery
    59. Anatomické a morfologické zloženie zemiakovej rastliny
    60. Požiadavky zemiakov na agroekolog.podm.prost
    61. Zaradenie zem. do osev. postupu, zakl. obr. pôdy
    62. Viživa a hnojenie zem
    64.Príprava zemiekového sadiva:
    65. plne mech.kultivácia v prieb.veg.obd
    66. čiastočne mech.kult.
    67. predčasné ukončenie veg.obd.zem.
    68. zber,pozberová úprava a uskladnenie zemiakov
    69. Botanická a biologická char. koreninovej papriky
    70. Zásady tech. pest. koreninovej papriky priamym výsevom - Zaradenie v osevnom postupe
    71. Botanická a biologická char. chmeľu obyč
    72. Požiadavky chmeľu obyč. na agroekol. podm. prost
    73. Technologia pestovania v novozaloženej chmeľnici, jarná, letná a jesenná agrotechnika chmeľu
    74. botanická charakteristika tabaku a jeho agroekotypy
    75. Technologické zásady pestovania tabaku
    77. Význam a rozdelenie liečivých rastlín na základe dĺžky veg. obd. zberového produktu, obsahu hlavných účinných látok

Zdroje:
  • Skriptá
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko