Popis:
1. Rastlinna vyroba, význam, rozdelenie plodín.
- sa zaoberá náukou o kultúrnych rastlinách a ich pestovaní s cieľom dosiahnuť ekonomicky efektívne, stále a kvalitné hospodárske úrody. Náuka – sledujúca pestovania tých rastlín, ktoré zabezpečujú existenčnú základňu človeka.
Rozdelenie pol.plodin:
1. Podla geonomických výrobných typov: plodiny teplých a nížinných polosuchých oblasti, plodiny nížinných polosuchých oblasti, plod. Stredných podhorských oblastí a lepších horských obl.
2. Podla vlast. Zberových produktov, s prihliadnutím na tech.pestovania: obilniny, strukoviny, olejniny, priadne rastliny, datelinoviny, trávy, jednoročné krmoviny, okopaniny –bulvovité, hluznaté, listove. Specialne plodiny.
3. na základe hosp.využitelných častí: podzemných, nadzemných, úrodové orgány oddelene od asimilačných, produkt sa nach. Vo vnútri asim.org. 4.podla dlzky ontogenézy: jednoročne, dvojr. viacr, trváce.
2. char. proces tvorby úrody, podstata autoreg.a kompenz.vztahou
fotosyntézou rastliny tvoria produkty, tvorace základ rast.tela predstavujúci viac ako 95% sušiny pri zbere. Slnečne žiarenie tvorí energiu-hnaciu silu všetkych procesov a tvorby úrodnosti. Zaleži aj na velkost asimilačného aparatu. Dalej je to dýchanie spojene z výškou teploty. Hospodárska úroda je úroda časti rastlin kt. využívame na ľudskú výživu, kŕmne účely alebo priemyselne sprac. Biologická úroda je tvorená množstvom pozberových zvyskov. Urodové prvky sú limitované početnostou co v pribehu veg.obd. sposobuje zmeny na úrovni vyššieho podielu, resp. hmotnosi následne sa tvoriacich iných prvkou úrody čo je char.ako autoregulacna, resp. kompenzačná schop.porastu.
...
Kľúčové slová:
rastlinná výroba
ťahák
vypracované otázky
Obsah:
- 1. RV, význam, rozdelenie plodín
2. char. proces tvorby úrody, podstata autoreg.a kompenz.vztahou
3. hosp. význam a rozdelenie obilnín, chem.zlož. zrna.
4. Zmeny, ktoré sa uskutočňujú v rastline od jej vzniku po jej zánik, označujeme ako ontogenetický vývin alebo skrátene ontogenéza.
5. stupne zrelosti obilnín- stanovenie
6. botanická a biolg.char. husto siatych obilnín.
7. zaradenie pšenice letnej formy ozimnej v op
8. predsejbova priprava psenice
9. zásady racionalizovaného hnojenia obilnín
10. Ošetrovanie porastov pšenice let.počas vegetácie a zber
11. Požiadavky jačmena siateho na podm.prost.
12. Zaradenie jačmeňa jar.a oz. do OP, obrabanie p.
13. založenie por. J.J.a J.O. a ošetrovanie v pireb.veg. a zber J
15. tech.pest. Ovsa Siateho
16. tech.pest. Raže Siatej a Tritikále. Raž
17. biolog.char a systematika kukurice siatej
18. požiadavky Kukurice na agroek.podm.prost.
19. zaradenie Kukurice do OP, konvenčný systém obrábania pody
20. Redukované a podoochranné obrábanie p. pri Kukurici
21. zásady výživy a hnojenia Kukurice siatej
22.založenie porastu Kukurice na zrno
23. zber a pozberová úprava kukurice, požiadavky na kvalitu
24. botanická a biol.char. strukovín.
25. Vyznam struk. Vyhody a nevyhody ich pestovania.
26. nároky Strukovín na agroekolog.podm.prost
27. zásady tech.pest. Hrachu siateho.
28. Tech.pest. Fazule siatej
29.Tech.pest.Sóje fazulovej.
30.Tech.pest. Šošovice a Bobu
31. Bot.aBiolog.char. Olejnín
32. Kapusta repkova, agroekologicke pož
33. Zaradenie v osevnom post.obrábanie p.-
34. Založenie porastu
35. Vyživa a hnojenie Kap.rep.
36. Ošetrovanie v prieb.veg.obd
37. Nároky slnečnice na podmienky prostredia
38. Zaradenie v os.postupe príprava p
39. parametre sejby, ošetrovanie, zber slnečnice
40. Mak siaty technol.pestovania
41. Botanická charakteristika ľanu a konopy
43. Technologia pestovania ľanu
44. Technologia pestovania konope siatej
45. Zber a pozberová úprava ľanu priadneho a konope
46. Rozdelenie a narod. význam okopanín
47. Morfologická a anatomická stavba buľvy
48. Nároky repy cukrovej na agroekologické podmienky
49. Zaradenie repy cukrovej do osevneho postupu
50. Základné obrábanie pôdy
52. Príprava lôzka pre osivo repy cukrovej, zoloženie porastu
53. Výživa a hnojenie repy cukrovej
54. Ošetrenie repy cukrovej v priebehu vegetačného obdobia, dozrievanie a zber
55. Technologické zásady pestovania repy krmnej a mrkvy krmnej
56. Zásady uskladnenia kŕmnych okopanín
58. Význam a pôvod zem., roz. zem. na jednotlivé úžitkové smery
59. Anatomické a morfologické zloženie zemiakovej rastliny
60. Požiadavky zemiakov na agroekolog.podm.prost
61. Zaradenie zem. do osev. postupu, zakl. obr. pôdy
62. Viživa a hnojenie zem
64.Príprava zemiekového sadiva:
65. plne mech.kultivácia v prieb.veg.obd
66. čiastočne mech.kult.
67. predčasné ukončenie veg.obd.zem.
68. zber,pozberová úprava a uskladnenie zemiakov
69. Botanická a biologická char. koreninovej papriky
70. Zásady tech. pest. koreninovej papriky priamym výsevom - Zaradenie v osevnom postupe
71. Botanická a biologická char. chmeľu obyč
72. Požiadavky chmeľu obyč. na agroekol. podm. prost
73. Technologia pestovania v novozaloženej chmeľnici, jarná, letná a jesenná agrotechnika chmeľu
74. botanická charakteristika tabaku a jeho agroekotypy
75. Technologické zásady pestovania tabaku
77. Význam a rozdelenie liečivých rastlín na základe dĺžky veg. obd. zberového produktu, obsahu hlavných účinných látok
Zdroje: