Štátnicové otázky Hygiena potravín (Hygiena a technológia mlieka)
Popis:
Vypracované štátnicové otázky z predmetu Hygiena potravín (Hygiena a technológia mlieka), konkrétne ide o cca. 90 otázok.
Kľúčové slová:
štátnicové otázky
mlieko
hygiena potravín
Obsah:
- 1. História a vývoj mliekarstva v SR, produkcia mlieka v SR a vo svete
2. Hygiena a technológia výroby tvarohu a výrobkov z neho
3. Subletálne poškodenie mikroorganizmov, jeho význam a riešenie v mikrobiálnej diagnostike
4. Výživná hodnota mlieka a mliečnych výrobkov
5. Hygiena a technológia výroby syrov anglického typu
6. Vplyv vodnej aktivity na asociáciu MO v potravinách
7.Spôsoby sterilizácie mlieka. Hygiena a technológia
8. Hyg. kozieho ml. a výrobkov z neho
9. Ochorenia z potr. bakt. pôvodu
10. Hl.a doplňujúce zložky ml.
11. Hygiena a technológia výroby syrov talianskeho typu
12. Mykotoxikózy z potravín
13.Nemikrobiálne ochorenia z mlieka
14.Intravitálne vplyvy na zloženie a vlastnosti mlieka
15.Ovčí hrudkový syr
16. Biologické spôsoby predlžovania trvanlivosti ml. výrobkov
17. Lipidy v mlieku
18. Hygiena prvovýroby kravského mlieka
19. Požiadavky na SKM určené na spracovanie a použitie na ľudský konzum
(20, 21, 22 a 23 chýbajú)
24. Zdraviu škodlivé stopové prvky v mlieku a mliečnych výrobkoch
25. Hygiena a technológia výroby syrov s plesňou v ceste
26. Význam proteolytických a lipolytických mikroorganizmov v mliekárstve
27. Ochranné látky a enzýmy v mlieku
28. Hygiena prvovýroby ovčieho mlieka
29. Laktóza a jej význam v mlieku
30. Charakteristika najčastejšie sa vyskytujúcich alimentárnych ochorení prenosných mliekom a mliečnymi výrobkami
31. Hlavné časti, funkcia a hygienické problémy doskového pastéra. Spôsoby pasterizácie mlieka a smotany
32. Minerálne látky a vitamíny v mlieku
33. Vplyv mlieka od mastitídnych kráv na hygienu a technológiu výroby mliečnych výrobkov
34. Hygiena a technológia výroby syrov s plesňou na povrchu
35. RIL v mlieku a mliečnych výrobkoch, ich pôvod a význam
36.Kyslosť mlieka. Tlmivá schopnosť mlieka
37. Homogenizácia, dehydratácia, dezodorácia, termizácia v mliekarenstve
38. Cytológia mlieka
39. Legislatíva
40. Postavenie akreditovaných a autorizovaných laboratórií v systéme hodnotenia kvality mlieka
41. Kontrola kvality mlieka, hodnotenie a preplácanie surového kravského mlieka
42. Hlavné časti, funkcia a hygienické problémy separátorov
43. Výroba mlieka - environmentálny rámec
44. Rozdiel v zložení mlieka a mledziva, význam z hľadiska výroby mliečnych výrobkov
45. Hygiena a technológia výroby topených syrov
46. Botulizmus - etiológia, epidemiológia, klinické príznaky,prevencia
47. Senzorické, fyzikálne, chemické a mikrobiálne požiadavky na surové kravské mlieko určené na spracovanie pre ľudský konzum podľa platnej legislatívy
48 . Princíp zrážania mlieka kyselinou a syridlom
49. Všeobecná charakteristika, rozdelenie a zvláštnosti vírusových ochorení z potravín
50. Význam prítomnosti mlieka od starodojných kráv na porušenie ukazovateľov kvality surového kravského mlieka
51. Hygiena obalov a obalových materiálov na mlieko a mliečne výrobky
52. Hygiena a technológia výroby syrov z pareného cesta
53. Merná hmotnosť mlieka
54. Uperizácia mlieka
55. Stafylokokové enterotoxikózy alimentárneho pôvodu, Etiológia, epidemiológia, klinické príznaky, prevencia
56. Elektrická vodivosť, redox-potenciál, refrakcia mlieka
57. Baktofugácia baktotermizácia v mliekárstve
58. Alimentárne ochorenia
59. Hygiena dojenia a prvotného ošetrenia mlieka v poľnohosp. podniku
60.Antimikrobiálne a antioxidačné prídavné látky v mliekarenskom priemysle
61. Hygiena a technológia výroby mrazených ml. výrobkov
62. Technologické pomocné a prídavné látky v mliekarstve, ich význam a hygienické problémy
63. Asociácia mikroorganizmov (MO) ovčieho mlieka a výrobkov z ovčieho ml.
(64. chýba)
65. Rádioaktívne látky v mliekarstve
67. Alimentárne ochorenia z mlieka a mliečnych výrobkov
68. Vplyv technologických procesov výroby mliečnych produktov na hlavné a doplňujúce zložky mlieka
(69.-73. chýbajú)
74.Synteza hlavnych zložiek mlieka a tvorba mlieka vo vemene
75.Hygiena a technologia vyroby syrov holandskeho typu
76.Kontaminacia potravin mikroorganizmami z pody, vody a ovzdušia
77.Predlžovanie trvanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov pomocou zvýšenej teploty - princíp a významnejšie technológie
78. Hygiena vedľajších produktov pri výrobe a spracovaní mlieka
(79. a 80. chýba)
81. Vplyv osmotického tlaku na asociáciu mikroorganizmov mlieka a mliečnych výrobkov
82. Charakteristika a použitie enzýmov v mliekarenskom priemysle
83. Využitie potravinárskych polymérov pri výrobe mliečnych výrobkov
84. Úloha antimikrobiálnych a antioxidačných prídavných látok pri výrobe mliečnych výrobkov
(85. 86. a 87. chýbajú)
88. Mobilné a stacionárne zariadenia v prvovýrobe mlieka
89. Výstavba a prevádzkové celky mliekarenského závodu
90. Výstavba a prevádzka minimliekarni
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.