Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 036   projektov
0 nových

Svetová ekonomika (25 vypracovaných otázok)

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
32 x
Veľkosť
0,7 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
35782
Posledná úprava
09.06.2011
Zobrazené
1 594 x
Autor:
pamacska369
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
5. Súčasné trendy a budúcnosť svetového priemyslu

Svetový priemysel je základom svetového hospodárstva. Podľa mnohých ekonómov a iných vedcov svet mieri (alebo sa už nachádza) do informačného veku, keď základ ekonomík budú tvoriť informácie, znalosti, dáta a sektor služieb. Priemysel stratí svoju atraktivitu, a tie štáty, ktoré sa novej dobe neprispôsobia, budú postupne hospodársky a technologicky zaostávať. Súčasné trendy: Jedným zo súčasných trendov je, že v hospodársky vyspelých štátoch klesá podiel priemyslu na vyprodukovanom HDP. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím viac je národná ekonomika vyspelejšia, tým viac sa bude znižovať dôležitosť priemyslu v hospodárstve a bude sa zvyšovať úloha sektora služieb. Tak napr. v USA, jednej z najvyspelejších krajín sveta, tvoril priemysel v roku 2005 iba 20,7 % HDP. Paradoxom je, že práve v hospodársky vyspelých štátoch, kde output a pozícia priemyslu neustále slabnú, je spotreba priemyselných výrobkov najvyššia vo svetovom hospodárstve. Vysvetlením tohto paradoxu je na jednej strane outsourcing a fakt, že absolútna hodnota HDP vyprodukovaného priemyslom neklesá ani v hospodársky vyspelých štátoch, odvetvia služieb však v súčasnosti vytvárajú vyššiu pridanú hodnotu.

Priemyselné výrobky sú teda naďalej potrebné aj v post-industriálnej ekonomike (auto, počítač, mobil...). Ďalším významným trendom vo svetovom hospodárstve je outsourcing, teda postupný presun priemyselnej výroby do rozvojových štátov alebo tranzitívnych ekonomík, ktoré disponujú výhodami v oblasti výrobných nákladov. Veľká časť priemyselného tovaru predávaného v hospodársky vyspelých štátoch pochádza teda zo zahraničia, a to veľkej miere z juhovýchodnej Ázie alebo z regiónu strednej a východnej Európy. Kedysi komunistická Čína je v súčasnosti výrobnou halou sveta, čo odzrkadľuje aj podiel priemyslu na tvorbe HDP, ktorý bol v roku 2005 až 52%. - Napr. 71 % vyrobených laptopov pochádza z 4 tovární na ostrove Taiwan - 50 % svetového textilného exportu pochádza z Číny (2006) Outsourcing však so sebou prináša aj problémy, a to, spôsobuje závislosť krajiny od dovozu týchto statkov zo zahraničia, čo v súčasnosti pociťuje napr. USA na rekordných deficitoch obchodnej bilancie. ... 

Kľúčové slová:

svetové hospodárstvo

globalizácia

priemysel

služby

prírodné zdroje

nerastné suroviny

logistika

doprava



Obsah:
  • 1. Budovanie svetového hospodárstva v 17.-19. storočí (obdobie veľkých koloniálnych ríš).
    2. Historický vývoj svetového hospodárstva od 19. storočia až po súčasnosť (zlatý vek, obdobie dezintegrácie, obdobie dvoch svetových hospodárstiev, globálne svetové hospodárstvo).
    3. Globalizácia svetového hospodárstva (teoretické aspekty, súčasný stav globalizácie, dôsledky globalizácie, výzvy do budúcnosti).
    4. Súčasné trendy a budúcnosť svetového poľnohospodárstva.
    5. Súčasné trendy a budúcnosť svetového priemyslu.
    6. Súčasné trendy a budúcnosť svetových služieb.
    7. Základné demografické trendy vo svetovom hospodárstve
    8. Vzťah populácie a hospodárskeho rastu, miesto a úloha demografickej politiky.
    9. Prírodné zdroje vo svetovom hospodárstve (všeobecný prehľad, rozdelenie a krátka charakteristika prírodných zdrojov).
    10. Miesto a úloha ropy a zemného plynu vo svetovom hospodárstve.
    11. Miesto a úloha uhlia a uránu vo svetovom hospodárstve.
    12. Alternatívne zdroje energie vo svetovom hospodárstve (vodná energia, slnečná energia, veterná energia, geotermálna energia, pozícia SR tejto v oblasti).
    13. Nerastné suroviny vo svetovom hospodárstve (železo, hliník, meď a vzácne kovy).
    14. Medzinárodná vedecko-technická spolupráca vo svetovom hospodárstva (medzinárodná výmena technológií, osobitosti svetových trhov s technológiami, druhy technológií).
    15. Licencie, franchising, medzinárodný inžiniering ako nástroje prenosu technológií vo svetovom hospodárstve.
    16. Medzinárodná regulácie vedecko-technickej spolupráce vo svetovom hospodárstve.
    17. Miesto a úloha dopravy vo svetovom hospodárstve (druhy prepravy, trendy do budúcnosti).
    18. Finančné zdroje vo svetovom hospodárstve (tvorba a členenie finančných zdrojov, historický vývoj, súčasné rozloženie finančných zdrojov vo svetovom hospodárstve).
    19. Miesto a úloha medzinárodných finančných trhov vo svetovom hospodárstve (kapitálové trhy, derivátové trhy a medzinárodný menový trh).
    20. Nadnárodné korporácie vo svetovom hospodárstve (vznik a vývoj, súčasný stav, dôsledky ich pôsobenia vo svetovom hospodárstve).
    21. Globálne problémy vo svetovom hospodárstve (teoretické aspekty, členenie, globálne problémy sociálne, ekonomické, ekologické a bezpečnostné).
    22. Sociálne a ekonomické globálne problémy vo svetovom hospodárstve.
    23. Ekologické globálne problémy vo svetovom hospodárstve (definícia, problémy, globálne otepľovanie, pokusy o ich riešenie).
    24. Megatrendy rozvoja svetového hospodárstva pre 21. storočie.
    25. Postavenie Slovenska vo svetovom hospodárstve (zahraničný obchod, zahraničné investície, konkurencieschopnosť, výzvy do budúcnosti).
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko