Vypracované okruhy zo Základov výživy
«»
Popis:
1. význam vlákniny:
- Sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti
- Viaže vodu
- Viaže nežiadúce látky
- Pocit nasýtenia
- Urýchľuje prechod chýmusu tráviacim traktom
- Zdrojom E
- Znižuje využitie živín - viaže aj látky prospešné pre organizmus
- Podporuje prežúvanie a činnosť bachora u živočíchov
2 význam tukov vo výžive
- Donory uhlíka
- Nosiče kyseliny linolovej, vitamínov rozp. v tukoch
- Ovplyvňujú vlastnosti zásobného tuku
- Dôležité pri zvyšovaní koncentrácie živín v kŕmnych dávkach
- Ochranná funkcia v organizme
- Tepelná izolácia
- Zdroj E formou zásobných tukov
3. čo rozumieme pod pojmom dusíkaté látky
Stavebné živiny, živ. organizmus si z týchto látok buduje jednotlivé tkanivá v tele. Podliehajú nepretržitej degradácií, resyntéze a vámene.
- Bielkoviny
- Nebielkovinové dusíkaté látky
Kľúčové slová:
Lipidy
sacharidy
minerálne látky
vitamíny
Stravitelnost
tuky
mastné kyseliny
dusikate látky
Brutto energia
Netto energia
BHB
výpočty
Obsah:
- Lipidy
Sacharidy
Minerálne látky
Vitamíny
Stravitelnost
Výpočty
Dusikate látky
BHB
Tuky
Mastné kyseliny
Brutto energia
Netto energia
NEL
NEV
Zdroje:
- Základy výživy, internet, skriptá,
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.