Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 057   projektov
0 nových

Vypracované otázky na skúšku z predmetu Regulačné technológie

«»
Prípona
.doc
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
5 x
Veľkosť
0,2 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
42052
Posledná úprava
04.05.2013
Zobrazené
1 321 x
Autor:
dominka.gulkova
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1. Pre produkčný proces má veľký význam kvalitný biologický materiál (kvalitné odrody). Uveďte spôsoby zvýšenia výkonnosti odrôd. Uveďte spôsoby stálosti úrod.
výkonnosti = vedú cez zmnoženie, zväčšenie a skvalitnenie orgánov rastlín, ktoré tvoria úrodu; cez zintenzívnenie a sproduktívnenie fyziologických a biochemických procesov. Stálosti = vedú cez rezistenciu alebo toleranciu voči nepriaznivým klimatickým faktorom; cez rezistenciu alebo toleranciu voči chorobám a škodcom.

2. Rigolovanie pôd
je to veľmi hlboká, spravidla dvojvrstvová orba do 0,6 -0,8m, pri ktorej sa pôdne vrstvy nielen kypria, ale aj premiestňujú. Používa sa pri základnej príprave pôdy pre niektoré trváce kultúry ako je vinič hroznorodý. Najvhodnejší termíin pre rigolovanie je koniec leta alebo skoro na jeseň tak, aby pôda do vysadzovania viniča dostatočne uľahla. Na rigolovanie pôd sa najčastejšie používa špeciálny rigolovací pluh na dvojvrstvovú orbu. Predné orbové teleso, aký si veľký predplúžok premiesťňuje vrchnú vrstvu, bohatšiu na humus a živiny, na spodok brázdy, t.j. do budúcej koreňovej zóny sadencov a veľmi veľké orbové teleso ju prikrýva vrstvou, vyoranou zospodu

4. Uveďte princípy zapracovania maštalného hnoja a rastlín na zelené hnojenie do pôdy a) termín zapracovania b) umiestnenie hnojiva v profile oráčiny c) hĺbka zaorávania d) úprava porastu pre zelené hnojenie pred zaoraním
Maštaľný hnoj
a) je dôležité zaoraťdo pôdy hneď po jeho rozhodení. Najvhodnejšie je hnojiť na jeseň. Aplikuje sa obyčajne po 3-4 rokoch
b) hĺbkou zaorania sa reguluje pomer medzi humifikáciou a mineralizáciou, plytko zaoraný rýchlo mineralizuje, hlboko zaoraný ostáva dlho nerozložený.
c) Hĺbka zaorávania závisí od druhu pôdy.Čím je pôda ľahšia, tým ide hnoj hlbšie, čím ťažšia, tým plytšie zaorávanie
Zelené hnojenie – vlhkosť hnoja býva 65-80%, slamnatosť v závislosti od druhu hnoja sa pohybuje do 10%. Merná hmotnosť čestvého maštaľného hnoja je 450-650kg.m-3 , dobre rozloženého a uležaného 900 až 1000 kg. m-3 . Merná hmotnosť kompostu závisí od jeho zloženia a podielu organických zložiek. Pohybuje sa v rozpätí 100-2000 kg.m-3

5. Uveďte aspoň 5 dôvodov zavádzania minimálneho obrábania pôdy
Hlavné dôvody a motívy, kt. ovplyvnili zavádzanie minimálneho obrábania pôdy boli :
- 1 používanie vyšších dávok priemyselných hnojív
- 2 zavádzanie účinných selektívnych herbicídov proti burinám
- 3 nové výsledky výskumu v oblasti požiadaviek plodín na optimálne pôdne prostredie
- 4 výskum vplyvu mechanického obrábania pôdy na pôdne vlastnosti a rastliny
- 5 vývoj a konštrukcia nových strojov a náradia pre obrábanie pôdy
...


Kľúčové slová:

regulačné technológie



Obsah:
  • 1. Pre produkčný proces má veľký význam kvalitný biologický materiál (kvalitné odrody). Uveďte spôsoby zvýšenia výkonnosti odrôd...
    2. Rigolovanie pôd
    4. Uveďte princípy zapracovania maštalného hnoja a rastlín na zelené hnojenie do pôdy...
    6. Medzi biogénne chemické regulačné technológie zaraďujeme aj technológie aplikácie priemyselných hnojív...
    5. Uveďte aspoň 5 dôvodov zavádzania minimálneho obrábania pôdy
    7. Aké sú agrotechnické požiadavky na orbu? Vymenujte aspoň 5 kvalitatívnych ukazovateľov...
    8. Uveďte 4 skupiny regulačných sústav. Ktoré regulačné technológie patria k mechanickým regulačným sústavam?
    9. Definujte pojem zhutňovania pôdy. Vymenujte technologické postupy zúrodňovania...
    10. V súvislosti s prípravou osivového lôžka s kyprením povrchovej vrstvy pôdy...
    11. Čo určuje štruktúru krajinného priestoru
    12. Atmosfericko-klimatické faktory produkčného procesu
    13. BPEJ
    14. Termodynamické fázy rastu
    15. Základné typy elementárnych krajinných priestorov
    16. Bioenergetický potenciál pôd a spôsoby jeho vyjadrenia
    17. V rámci regulácie energetických a biologických proce...
    18. Úlohy obrábania pôd
    19. Osevné postupy závlahové
    20. Význam polygastrických zvierat v podhorských oblastiach
    21. Uveďte 4 skupiny regulačných sústav. Ktoré regulačné technológie patria k melioračným regulačným sústavám?
    22. Sejba naširoko, sejba do riadkov, presný výsev,.
    23. Agrotechnické (nechemické) spôsoby regulácie výskytu škodlivých činiteľov...
    24. Potenciálna a aktuálna zaburinenosť a spôsoby ich stanovenia
    25. V súčasnej dobre sa v mnohých vyspelých štátoch stupeň produkčnej schopnosti pôdy...
    26. Pri tvorbe homogénnych pôdnych celkov by sa mali uplatňovať určité zásady...
    27. Konzervatívne prvky krajinného priestoru
    28. Výsledná úroda sa určuje komplexom 3 fyziologických procesov:
    29. K pôdno - edafickým faktorom patrí:
    30. TPK pre orné pôdy:
    31. Základnú štruktúru poľnohospodárskej sústavy tvoria:
    32. Index listovej pokryvenosti (LAI):
    33. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že tvorba agregátov prebieha vplyvom:
    34. Charakterizujte herbicídy. Ako sa delia podľa rozsahu na rastliny, spôsob aplikácie herbicídov vo...
    36. Uveďte poradie striedania plodín v norfolkskom osvenom postupe a zároveň graficky znázornite...
    37. Medzi biogénne chemické regulačné technológie zaraďujeme aj technológie aplikácie priemyselných hnojív...
    38. Z hľadiska funkcie v osevnom postupe a vplyvu na bioenergetický potenciál pôdy, pestované
    39. Vymenujte hlavné dôvody zavádzania pôdoochranného obrábania pôdy a uveďte 3 základné systémy OOP
    40. Ake pracovne naradie sa pouziva pre orbu? ake pracovne naradie sa pouziva pre orbu?...
    41. Progresívne prvky krajinného priestoru
    42. Biologická úroda
    43. Biotické prvky produkčného procesu
    44. OT1, OT2, OT3
    45. Znázorte schému toku energie v poľnohospodárskom ekosystéme
    46. Charakterizujte index environmentálneho potenciálu poľnohospodárskych pôd a jeho
    47. Reguláciu produkčného procesu v poľnohosp. krajine uskutočňujeme 4 skupinami regulačných sústav:
    48. Druhy organických hnojív
    49. S ohladom na naroky volne zijucich zivocichov aky by mal byt najvyhodnejsi tvar honov a ich sirka v osevnom postupe?...
    50. Od akosti pripravy osivoveho a sadboveho lozka zavisi kvalita sejby a výsadby...
    51. Definujte aktuálnu zaburinenosť. Uveďte metódy zisťovania aktuálnej zaburinenosti plodín.
    52. Charakterizujte systém kultivácie pôdy súpravami náradia. Význam používania súprav náradia...
    54. Pri základnom spracovaní pôdy sa rozlišujú 2 sústavy minimálneho obrábania pôdy. Vymenujte ich...
    55. Pre produkčný proces rastlín a reguláciu bioenergetických procesov v pôde má veľký význam závlaha...
    58. Teplota ako faktor produkčného procesu
    59. Spôsoby odtoku zrážkovej vody v krajine
    60. Charakteristika podsystémov Ers, ∑hz, ∑m
    61. Stanovenie optimálneho počtu a rozmiestnenia rastlín v poraste je určované viacerými aspektmi:
    62. Vymenuje agrotechnické protierózne opatrenia na ornej pôde.
    64. Vymenujte zdroje zaburinenosti plodín.
    65. Aké úlohy plní pozberové spracovanie pôdy po hustosiatych obilninách (podmietka)? Vymenujte aspoň 7 úloh.
    66. Spôsoby aplikácie herbicídov podľa času aplikácie vo vzťahu k sejbe pestovanej plodiny...
    67. Rozdelenie burín podľa spôsobu výživy a rozmnožovania
    68. Vymenujte 4 skupiny regulačných sústav. V rámci melioračných regulačných sústav má veľký význam vápnenie pôd...
    70. Navrhnite 7 honový protierózny osevný postup.
    71. Uveďte vzorec pre stanovenie bioenergetického potenciálu pôd (Fp) pomocou vyprodukovanej úrody...
    72. Prvý termodynamický zákon a spôsob jeho vyjadrenia
    73. Materiálne komponenty krajiny
    74. Evaporácia, transpirácia, evapotranspirácia
    75. Uveďte kritické termodynamické fázy obilnín kukurice siatej a repy cukrovej.
    76. Charakterizujte princípy hodnotenia produkčného a energetického potenciálu pôd.

Zdroje:
  • Z učebnice
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko