Popis:
1.Trh a trhový mechanizmus v spoločnom stravovaní
Ø 1.Charakterizujte trh, typy trhov a subjekty trhu
Trh- miesto, kde sa stretávajú výrobcovia a spotrebitelia a kde sa uskutočňuje kúpa a predaj najrôznejších výrobkov a služieb.
Trh neriadi žiaden úrad, ale riadime ho všetci tým, ako sa správame, čo potrebujeme, čo chceme kúpiť. V trhovej ekonomike sa musí výrobca prispôsobiť zákazníkovi, pretože zákazník má peniaze.
Trh chápeme dvojako:
a)priestorovo -ako miesto, kde sa stretávajú predávajúci a kupujúci
b)funkčne- ako spojenie dopytu a ponuky v určitej oblasti
Typy trhov ( formy )
Podľa počtu predávaných tovarov rozlišujeme:
a)čiastkový trh- je to trh, na ktorom sa predáva a kupuje jeden druh tovaru( napr. autá, mobily, bavlna)
b)agregátny trh- je to trh, na ktorom sa predávajú a kupujú rozličné druhy tovarov.
Podľa predmetu kúpy a predaja rozlišujeme:
a)trh výrobných faktorov- predávajú a kupujú sa na ňom výrobné faktory ( práca, pôda, kapitál)
b)trh tovarov a služieb- predávajú a kupujú sa na ňom tovary a služby určené na osobnú spotrebu
c)finančný trh- na základe ponuky a dopytu sa na ňom sústreďujú a prerozdeľujú peňažné prostriedky medzi jednotlivými ekonomickými subjektmi.
Podľa územného hľadiska rozlišujeme:
a)miestny trh- nazývaný aj regionálny, pre ktorý je charakteristická ponuka miestnych tradičných produktov ( napr. ovčí syr, burčiak vo vinárskom kraji )
b)národný trh- vznikol z miestnych trhov na základe rozvoja deľby práce, t. j. v rámci celého štátu
c)medzinárodný trh- prekračuje hranice štátov a vznikol na základe deľby práce v rámci rôznych krajín
d)svetový trh- vznikol na základe rozvíjajúcej sa medzinárodnej deľby práce, špecializácie a kooperácie medzi krajinami celého sveta.
Subjekty trhu
Domácnosti- vystupujú na trhu najmä ako kupujúci. Na trhu tovarov a služieb nakupujú spotrebné tovary a služby, prípadne predávajú svoje výrobky ( ovocie, zeleninu,..). Na trhu výrobných faktorov vystupujú ako predávajúci, ktorí predávajú výrobné faktory( napr. svoju prácu ).
Kľúčové slová:
trávenie cukrov
príprava pokrmov
pri ktorých sa využíva mlieko
vyššia forma obsluhy
charakterizujte diétne stravovanie
Obsah:
- 1.Charakterizujte trh, typy trhov a subjekty trhu
2.Vysvetlite dopyt a ponuku, trhovú rovnováhu a nerovnováhu v podniku spoločného stravovania
3.Porovnajte jednoduché a zložité raňajky, prípravné práce a spôsob ich prestierania
4.Navrhnite ponuku vhodných jedál a nápojov pre jednoduché a zložité raňajky
5.Popíšte zloženie a spôsob úpravy vajec
...
...
...
46.Popíšte prípravu niektorých druhov káv a osobitosti prípravy tureckej kávy
47.Vysvetlite význam cukrov ako základnej zložky potravy
48.Rozdeľte cukry z hľadiska zloženia a druhov
49. Uveďte akým spôsobom prebieha trávenie cukrov v ľudskom organizme
55.Popíšte prípravu a druhy pokrmov, pri ktorých sa využíva mlieko
73.Objasnite pojem vyššia forma zložitej obsluhy
80.Charakterizujte dietne stravovanie
83.Vysvetlite zásady stravovania pri redukčnej a diabetickej diéte