Vypracované otázky z hodnotenia poľnohospodárskych produktov /živočíšna časť/
«»
Popis:
1. formy nákupu jatočných zvierat
Jatočné zvieratá sa nakupujú nasledovnými formami:
a) v živom stave
b) v mäse
c) formou predaja výsekového mäsa
d) jednateľským speňažovaním v mäse (nutné zabitia)
a, nákup jatočných zvierat v živom stave:
- jatočné zvieratá sa preberajú priamo u chovateľa, kde sa zistí ich hmotnosť vážením a vyjadrí sa v živej resp. v nákupnej hmotnosti a zatriedi sa do akostných tried. Touto formou sa v súčasnosti môže nakupovať už len hydina po prípade zvieratá prepravované na väčšie vzdialenosti. Je to najstaršia forma nákupu. Je to subjektívny spôsob nákupu, kde dochádza často k sporom.
·
Výhody:
- rýchlosť predaja
- nenáročnosť na technické vybavenie
·
Nevýhody:
- menšia presnosť stanovenia nákupnej hmotnosti ale aj akostnej triedy
- určovanie zrážky
Kľúčové slová:
poľnohospodárske produkty
triedy mäsa
ošípané
ovce
dobytok
med
vajcia
Obsah:
- 1. Formy nákupu jatočných zvierat
2. Hodnotenie jatočného HD pri nákupe systémom SEUROP – kategórie a triedy kvality – charakteristika
3. Hodnotenie jatočných ošípaných pri nákupe systémom SUEROP – triedy kvality – charakteristika. Kvalifikovaný odhad podielu svaloviny v jatočne opracovanom tele.
4. Hodnotenie jatočných oviec pri nákupe – kategórie a triedy kvality – charakteristika
5. Hodnotenie jatočnej hydiny pri nákupe – trhové druhy, stanovenie tried kvality
6. Hodnotenie konzumných vajec pri nákupe – zdravotná bezchybnosť vajec. Požiadavky na kvalitu vajec pri nákupe, spôsoby určenia akostných tried vajec.
7. Hodnotenie medu pri nákupe – trhové druhy medu. Požiadavky na kvalitu /senzorické, fyzikálno-chemické/
8. Látkové zloženie kravského mlieka. Požiadavky na senzorické vlastnosti – význam hodnotenia a faktory, ktoré ich ovplyvňujú.
10. Fyzikálno-chemické vlastnosti kravského mlieka /hustota, TTM, titračná kyslosť/ - význam hodnotenia. Požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú. Doplnkové znaky kvality mlieka.
11. Mikrobiologická kvalita a somatické bunky v kravskom mlieku – význam hodnotenia, požiadavky legislatívy, faktory, ktoré ich ovplyvňujú. Technologické vlastnosti kravského mlieka.
12. Základné požiadavky pri výrobe kravského mlieka. Posudzovanie znakov kvality a štandardnosti dodávok kravského mlieka.
13. Trhové druhy ovčieho mlieka. Zloženie a vlastnosti ovčieho mlieka – charakteristika a legislatívne požiadavky
14. Hygienické požiadavky na ovčie mlieko, chladenie ovčieho mlieka a základné požiadavky na surové ovčie mlieko prijaté mliekarňou na ošetrenie a spracovanie.
15. Hodnotenie ovčieho hrudkového syra – trhové druhy, požiadavky na kvalitu a výrobu, preberanie, balenie, doprava.
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.