Popis:
1.ZAKLADY MANAŽMENTU VÝROBY
Manažment výroby, jeho základnou náplňou je vypracovať a potom zrealizovať taký výrobný program, ktorý bude pre podnikateľský subjekt ekonomicky výnosný a pre trh zaujímavý. Manažment výroby nemá riešiť problémy ako vyrábať, ale ako riadiť výrobný proces, výrobný systém a zabezpečiť jeho efektívny rozvoj.
Postavenie a charakteristika manažmentu výroby v podnikaní
Manažment výroby je synergizujúci predmet. Má interdisciplinárny charakter, pretože využíva poznatky z ekonomiky, psychológie, sociológie, personalistiky, informatiky, výpočtovej techniky, heuristiky, marketingových a finančných analýza a ďalších disciplín a poznatkov. Na manažment má silný vplyv aj prax. Manažment ako mladý vedný odbor patrí medzi spoločenské vedy. Opiera sa o poznatky viacerých vedných disciplín, ktoré aplikuje a rozvíja na podmienky riadenia. Má rôzne významy, najčastejšie sa používajú:
- manažment ako praktická činnosť(predstavuje druh práce, sústavu ktivít, ktoré vykonávajú manažéri pre dosiahnutie cieľa)
- manažment ako teória či vedná disciplína (je naakumulovaný a logicky usporiadaný súbor poznatkov o princípoch, metódach a postupoch riadenia, vypracovaných na základe abstakcie a empírie)
- manažment ako osobitná skupina ľudí (skupina ľudí, ktorých poslaním je plnenie manažérskych funkcií)
Manažment vznikol v USA začiatkom storočia. Manažment je proces plánovania, organizovania, personálneho zabezpečenia, vedenia ľudí, kontroly a využitia všetkých zdrojov na stanovenie a na dosiahnutie cieľov podnikateľského subjektu.
Kľúčové slová:
manažment výroby
odlišnosti
pôdny fond
chov hovädzieho dobytka
poľnohospodárstvo
Obsah:
- 1. Zaklady manažmentu výroby
2. Výroba, jej typy a funkcie a základné odlišnosti, výrobné odvetvia
3. Výrobná štruktúra prvovýrobných agropod. subjektov
4. Výrobná základňa v poľnohospodárstve
5. Vzťah manažmentu výroby
6. Manažment ekologickej poľnohospodárkej výroby
7. Manažment podneho fondu
8. Manažment predvýrobných, výrobných a povýrobných etáp produkčných procesov rastlinnej výroby
9. Manažment krmovej základne
10. Manažment výroby v odvetviach živočíšnej výroby
11. Základy manaž. výroby vo vybraných odvetviach chovu h. dob.
12. Manažment výroby v hlavných odvetviach chovu ošípaných
13. Manažment rozvoja kvality
14. Manažment vo vidieckom turizme a agroturizme