Vypracované otázky z predmetu Výživa a dietetika zvierat
Popis:
Vypracované otázky z predmetu Výživa a dietetika zvierat. Spolu 91 otázok.
Kľúčové slová:
nutričné poruchy
dietetické zásady
nutričné požiadavky
hovädzí dobytok
dojnica
teľatá
Obsah:
- 1.Výživa a zdravie zvierat
2. Príjem k - nutričné, fyziologické činitele riadenia
3.Kvalita krmiva a jej ukazovatele limitujúce úroveň produkcie a zdravia:
4.Forma a štruktúra krmiva,kŕm.dávky,vplyv na produkciu a zdravie:
5. Ošetrenie krmív - vplyv na fyzikálne, chemické a nutričné vlastnosti
6. Nutrične podmienené ochorenia dojníc
7.Hodnotenie zdravot.nezávadnosti krmív pre hz:
8.Cielený dietet.rozbor-účel a spôsoby hodnotenia-závery:
9.Preventívny dietet.rozbor-poslanie a metódy:
10. Antinutritívne látky - zdroje, mechanizmus vzniku;
11.Inhibítory proteáz, lektíny (výskyt,mechanizmus,nut prevencia);
12.Glukozinoláty (v,mv,p)
13.Kyanogénne glykozidy,fenoly
14.Fytoestrogeny a fotosenzibizujuce latky
15.Dusičnany, dusitany
16. Látky ovp využiťeľnosť vit a min
17.Taníny, saponíny a latky vyvolávajúce tympaniu ru
18.Mykotoxíny a pôsobenie plesní a ich toxínov v krmivách
19.Stratégia a taktika pri prevencii mykotoxikóz
21.Šul: nutričné, atb, stimulátory rastu - upatnenie, zásady použ, veterinárna kontrola
22.Šul: hormóny, e, latky upravujúce senzorické vlastnosti
23.Šul: antioxidačné, konzervačné a látky poskytujúce en
24. + 25. mg2+ činitele,diagnostika , prevencia - pastevnej tetánie
24.Pastevná tetánia - činitele podmieňujúce vznik
26.Ca+p_ ru_faktory ovp absorbciu a metabolizmuspomer ca:p 2,5-3:1
27.+ 52. pôrodná paréza _vznik a nutričná prevencia
28.Režim kŕmenia a poruchy zdravia-malnutrícia,vplyv na zdravie zvierat
29.Nutrič.a zdravot.ovplyv.fermentácie a utilizácie sach.v bachore
31.Metab.procesy transformácie nl u ru
32.Manipulácia a riadenie ruminál.fermentácie v bachore
33.Pasáž a štruktúra krmiva
34.Činitele ovpl.prechod bach.nedegrad.proteínov a škrobu
35.Hodnotenie kd z hľadiska nutrič.a zdravot.ovpl.tráve-nia tukov u ru
36.Zásady riadenia výživy s pridáv.tuku do kd u ru
37.Vplyv prot.-energ.vzťahu kd pre bach.metab.
38.princípy prot.-energ.vzťahov na úrovni intermed.metab
39.Metabolicka faza pozit.a negat.energet.bilancie
41.Rozdelenie metab.živín (homeostáza,homeoréza)pre fázu la-ktácie u hz
40.Rozdelenie metab.živín (homeostáza,homeoréza)pre fázu gra-vidity u hz
42.Dietetické zásady fázovej výživy
43.Nutričná prevencia v období státia na sucho
44.Nutričná prevencia v 1.fáze laktácie
45.Dietetické a nutričné požiadavky-2. a 3. fáza laktácie
46. Vzťah výživy a reprodukcie dojníc.
47. Mechanizmus substrátov pre glukoneogenézu a syntézu lipidov u ru.
48. Nutričné predpoklady, metabolická záťaž, nutričná prevencia vzniku ketózy.
49. Nutričné predpoklady prejavu acidifikácie bachora - produkčné následky a zásady prevencie
50. Bachorová acidóza, syndróm acidóza - laminitída, mechanizmus vzniku, nutričná prevencia
51. Nutričné a met predpoklady vzniku lipomobilizácie a tukovej infiltrácie pečene -prevencia
52. Nutričné predpoklady vzniku pôrodnej parézy a jej nutričná prevencia
53. Diagnostika energetického metabolizmu v bachore a jeho hodnotenie
54. Dietetické a nutričné ovplyvnenie energetického metabolizmu bachora
55. Diagnostika fázovej výživy dojníc cestou hodnotenia laktačnej krivky
56. Hodnotenia fázovej výživy dojníc cestou zloženia mlieka a úrovne metabolitov v mlieku
57. Syndróm nízkeho obsahu tuku v mlieku - príčiny a spôsoby nutričnej prevencie
58. Riadenie výživy dojníc s cieľom zvýšiť úroveň proteínu v mlieku (metabolizovateľné amk)
59. Riadenie fázovej výživy dojníc podľa úrovne kondičného stavu
60. Dietetická a nutričná stránka kolostrálnej výživy teliat
61. Dietetické zásady mliečnej výživy teliat
62. Riadenie mliečnej a prechod na rastlinnú výživu z hľadiska morfologickej a enzymatickej vybavenosti u teliat
63. Nutrične podmienené poruchy trávenia a nutričná prevencia hnačkových ochorení u teliat
64. Fyziologické zvláštnosti a limity absorpcie kolostrálnych ig
65. Fázovosť a intenzita výživy teliat a mladého hovädzieho dobytka - podmienky správneho vývoja jalovíc
66. Nutričné predpoklady vzniku bachorovej alkalózy a syndrómu senného brucha, následky a nutričná prevencia
67. Nutričné predpoklady vzniku preplnenia knihy a dislokácie slezu, následky a nutričná prevencia.
68. Dietetické a nutričné zásady pri intenzívnom využití základného stáda bahníc
69. Gravidnej toxémie bahníc
70. Dietetické zásady odchovu a výkrmu jahniat
... atď.
90.Dietetické opatrenia pri orgánových poruchách eq
91.Dietetické zásady kŕmenia osirelých žriebät
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.