Výživa ľudí - vypracované otázky
Popis:
Vypracované otázky na skúšku z výživu ľudí
Kľúčové slová:
výživa
ľudí
spu
Obsah:
- 1. Základné pojmy vo výžive, zásady správnej výživy, história výživy
2. HODNOTENIE STAVU VÝŽIVY
3. Regulácia príjmu potravy, energetická bilancia vo výžive.
4. Bielkoviny (zloženie, biologická hodnota, funkcie)
5. Tuky ( zdroje, zloženie, funkcie), lipoproteíny ( frakcie, funkcie) a cholesterol
6. Sacharidy vo výžive (potreba, denná skladba, rozdelenie, význam, zdroje), vláknina vo výžive (význam, zdroje, potreba)
7. Mikroživiny a antioxidanty
8. Pitný režim a alternatívne trendy vo výžive (vegetariánstvo, makrobiotika...)
11. Význam a procesy vzniku amoniaku v organizme, proces jeho detoxikácie a význam pre zdravie
14 Význam vitamínov rozpustných v tukoch
15. Úloha pečene v metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín a ich vzájomné súvislosti.
16.Rozdelenie potravín podľa podielu v pokrme. Pochutiny, význam, rozdelenie a možnosti použitia.
17.Zmeny hmotnosti a straty živín v potravinách počas ich technologickej úpravy, možnosti minimalizácie.
Zdroje:
- CABALLERO, B. a i. 2003. Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition, Vol. 1-10. 2th edition. Oxford : Elsevier Science Ltd.,2003.
- KELLER, U. - MEIER, R. - BERTOLI, S. 1993. Klinická výživa. 1. vyd. Praha : Scientia Medica, 1993. 240 s. ISBN 80-85526-08-5
- MIKO, M. - JANÍČEK, G. - KAJABA, I. 1993. Základy výživy. 2. vyd. - 1. dotlač. Bratislava : Slovenská technická univerzita, 1993. 328 s. ISBN 80-227-0540-3
- cvičenia
- prednášky
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.