Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 118
projektov

Výživa zvierat - Kompletné materiály na skúšku a ťaháky

«»
Prípona
.rar
Typ
vypracované otázky
Stiahnuté
29 x
Veľkosť
0,3 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
45189
Posledná úprava
16.06.2014
Zobrazené
1 508 x
Autor:
Logenix
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Ukážka z vypracovaných otázok:

1. Čo je úlohou výživy zvierat a ľudí
Úlohou výživy je prostredníctvom krmív privádzať do organizmu HZ základné organické, anorganické živiny a špecificky účinné látky, ktoré zabezpečia potrebu živín, nielen na zachovanie života, ale aj na rast, ich dobrý zdravotný stav a reprodukciu a úžitkovosť.
2. Čo sú živiny
Základom výživy zvierat sú biologické zlúčeniny, ktoré voláme živiny. Sú chemicky definované látky potrebné k výžive zvierat, ktoré slúžia na udržanie vlastných životných dejov a na reprodukciu.
3. Ako delíme živiny z hľadiska fyziologickej funkcie
- energetické živiny (sacharidy, lipidy, bielkoviny, organické kyseliny, alkoholy)
- stavebné živiny (organické a anorganické látky)
- biologicky účinné látky (látky vlastného organizmu, látky obsiahnuté v krmive)
- iné látky (lignín, alkaloidy, glykozidy, vosky, farbivá)
4. Vymenujte energetické živiny
- sacharidy (škrob, cukry, tuky, celulóza a hemicelulóza)
- lipidy
- bielkoviny
- organické kyseliny
- alkoholy
5. Vymenujte stavebné živiny
- organické (dusíkaté látky)
- anorganické (minerálne látky, voda)
6. Vymenujte biologicky účinné látky
- látky vlastného organizmu
- látky obsiahnuté v krmive
( vitamíny, enzýmy, hormóny, emulgátory, trankvilizéry, antioxidanty, antibiotiká, chemobiotiká, probiotiká, regulátory prostredia bachora)
7. Ako rozdeľujeme živiny z hľadiska výživy zvierat
- sacharidy
- vláknina
- tuky
- mastné kyseliny
8. Význam sacharidov
Sacharidy sú hlavnou zložkou krmív rastlinného pôvodu a predstavujú skupinu rôznorodých zlúčenín. Zo sacharidov sa pre energetické účely využívajú škrob, sacharóza, glukóza, maltóza a fruktóza, na štruktúrne účely laktóza, manóza, galaktóza a rafinóza.
- hlavný dodávateľ energie do organizmu zvierat
- pohotový a najlacnejší zdroj energie
- môžu byť využité na stavbu uhlíkatých štruktúr pre neesenciálne aminokyseliny
- využité na tvorbu tuku a mliečneho cukru, ktoré sa vylučujú z organizmu z mlieka
- vznikajú tukové zásoby
- vo forme škrobu vytvárajú rezervné látky
- vo forme celulózy, hemicelulózy a lignínu vypĺňajú orgány tráviaceho traktu, podporujú peristaltiku čriev, pocit mechanického nasýtenia.
9. Význam vlákniny
- má sorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti
- viaže vodu
- viaže žlčové kyseliny a nežiaduce látky, ktoré sa dostávajú do organizmu zvierat spolu s krmivom
- vyvoláva pocit nasýtenia
- urýchľuje prechod chýmusu zažívacím traktom
- je zdrojom energie
- znižuje využitie živín, pretože viaže na seba aj látky prospešné pre organizmus
- zvláštny význam má v kŕmnych dávkach dojníc ako prekurzor kyseliny octovej, ktorá sa podiela na tvorbe mliečneho tuku
- s pridávaním množstva vlákniny, hlavne lignínu, výrazne klesá stráviteľnosť krmiva. Pri nedostatku vlákniny v kŕmnych dávkach dochádza k depresii, spomaľuje sa činnosť tráviaceho ústrojenstva ako následok metabolickej poruchy.
10. Význam glukózy
- pre normálnu fyziologickú činnosť živočíšneho organizmu je nutná stála koncentrácia glukózy v krvi.
- koncentrácia glukózy (glykémia) je veľmi dôležitým ukazovateľom intenzity metabolizmu sacharidov alebo jej poruchy.
- zvýšený obsah glukózy v krvi sa účinkom inzulínu premení na glykogen alebo sa prebytočná glukóza vylúči močom.
- pri produkcii alebo hladovaní zvieraťa sa koncentrácia glukózy v krvi môže znížiť pod fyziologickú úroveň a nastáva hypoglykémia.
- zdravý organizmus má schopnosť vytvárať si glukózu z iných živín napr. bielkovín a tukov.
11. Ako rozdeľujeme sacharidy
- monosacharidy - pentózy, hexózy
- disacharidy - redukujúce (maltóza, laktóza, celobióza), neredukujúce (sacharóza, trehalóza)
- trisacharidy - rafinóza
- polysacharidy - pektíny, lignín
12. Uveďte zloženie vlákniny
- celulóza, hemicelulóza, lignín a pektínové látky
13. Význam tukov
- sú donorom uhlíka
- sú nosičom esenciálnych MK (organizmus tieto kyseliny nevie syntetizovať pre viacnásobné dvojité väzby)
- sú nosičom vitamínov rozpustných v tukoch
- ovplyvňujú vlastnosti zásobného tuku
- sú dôležité pri zvyšovaní koncentrácie živín v kŕmnych dávkach
- majú vysoký obsah energie
...

Kľúčové slová:

výživa zvierat testy

ťaháky

prednášky

materiály na skúšku

Vypracované otázky z výživy zvierat



Zdroje:
  • Skrýptá, prednášky, štúdijné materialy dostupné v knižnici,
O súboroch cookie na tejto stránke

Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.

Nastavenia Povoliť všetko