Základy agrochémie - vypracované
Popis:
Vypracované otázky na skúšku zo základov agrochémie
Kľúčové slová:
základy
agrochémie
spu
močovina
rovnica
Obsah:
- 1. Príprava močoviny z dusíka - rovnicami
2. Princíp väzbovosti atómov - príklady na zlúčeninách
3. Čo sú to kyseliny a čo Lewisové kyseliny - príklady
4. Typy reakcií vedúce ku vzniku solí - názvy a príklady rovnicami
5. Príklady zloženia tlmivých roztokov a jednou rovnicou prezentovať ich činnosť.
6. Rozdiel medzi atómom, molekulou a zlúčeninou - slovami a príkladmi.
7. Oxidácia a redukcia - definície a aspoň 2 pr. oxidačno-redukčných rovníc a vyz.čo sa oxiduje a čo redukuje.
8. Definície - čo sú to zásady a Lewisové zásady - príklady.
9. Spôsoby vyjadrovania koncentrácií a ich definície.
10. Čo je to hydrolýza solí. Rovnicou hydrolýzu soli slabej kyseliny a silnej zásady, aké bude pH po hydrolýze tejto soli ?
11. Čo je to adícia a polymerizácia - slovom, podmienky priebehu týchto dejov a rovnicami príklad adičnej a polymerizačnej reakcie.
12. Čo je to Ar a Mr a uveďte príklady výpočtu.
13. Oxidačné a redukčné činidlá. Popíšte slovom, ktoré látky môžu byť oxidačné a ktoré redukčné činidlá. Príklady - maximálny počet oxidačných a redukčných činidiel.
14. Príklady kyslých a zásaditých plynov. Rovnicami dôkaz, že sa jedná o kyslý alebo zásaditý plyn.
15. Sila kyselín - všeobecnými vzorcami a ionizačným stupňom - príklady rôzne silných kyselín, ich pomenovanie v zmysle všeobecných vzorcov.
16. Iónový súčin vody - hodnota, význam, prípadne jeho odvodenie.
17. Rovnicou hydrolýzu soli silnej kyseliny a slabej zásady. Aké bude výsledné pH. Definujte hydrolýzu solí.
18. Čo je to eliminácia a čo adícia - slovom, podmienky priebehu týchto dejov, rovnicami príklad eliminačnej a adičnej reakcie.
19. Napíšte stechiometrickú, úplnú iónovú a skrátenú iónovú rovnicu reakcie dusičnanu olovnatého s kyselinou chlorovodíkovou za vzniku nerozpustného chloridu olovnatého a kyseliny dusičnej.
20. Napíšte stechiometrickú, úplnú iónovú a skrátenú iónovú rovnicu reakcie chloridu železitého s hydroxidom draselným za vzniku nerozpustného hydroxidu železitého a chloridu draselného.
21. Vysvetlite rozdiely medzi oxidač. číslom, katiónom a aniónom na príklade dvoch zlúčenín obsahujúcich kyslík.
22. Sila kyselín - všeobecne, ionizačnou konštantou a ionizačným stupňom. Príklady rôzne silných kyselín a ich pomenovanie.
23. Definícia pH a pOH. Hodnotenie rôznych hodnôt pH a pOH.
24. Ktoré soli nehydrolyzujú a prečo ? Rovnicou hydrolýzu dusičnanu hlinitého a výsledné pH.
25. Necyklické nasýtené a nenasýtené karboxylové kyseliny. Aromatické karboxylové kyseliny - vzorce, názvy a význam.
26. Substitúcia h v karboxylovej funkčnej skupine, t.j. Vznik solí karboxylových kyselín rovnicami.
27. Esterifikácia a jej význam :
28. Oxidačno - redukčný rad uhľovodíkov - schémou a rovnicou oxidáciu primárneho alkoholu do 1. Stupňa, pomenovať zložky reakcie.
29. Oxidačno - redukčný rad uhľovodíkov - schémou a rovnicou oxidáciu sekundárneho alkoholu do 1. Stupňa, pomenovať zložky reakcie.
30. Oxidačno - redukčný rad uhľovodíkov - schémou a rovnicou oxidáciu :
31. Oxidačno - redukčný rad uhľovodíkov - schémou a rovnicou oxidácia ketónu, pomenovať zložky reakcie.
32. Oxidačno - redukčný rad uhľovodíkov - schémou a rovnicou redukciu:
33. Oxidačno - redukčný rad uhľovodíkov - schémou a rovnicou redukciu ketónu, pomenovať zložky reakcie.
34. Oxidačno - redukčný rad uhľovodíkov - schémou a rovnicami :
35. Redukujúce sacharidy všeobecne, prečo sú redukujúce a ktoré sú redukujúce, vzorcom pred. a jeho význam.
36. Neredukujúce sacharidy všeobecne, prečo sa neredukujú a ktoré sú neredukujúce, vzorcom predstaviteľa a jeho význam.
37. Vzorcami d - glukózu, d - glukapyranózu, fruktózu, d - galaktózu a d - ribózu, popísať ich význam, vlastnosti a zastúpenie v iných prírodných látkach.
38. Oligosacharidy - ktoré sú redukujúce a ktoré neredukujúce, vzorcom aspoň 1 predstaviteľa.
39.základné štruktúrne jednotky polysacharidov : celulózy, škrobu, inulínu, chitínu a pektínu - slovom a vzorcami.
40. Základné štruktúrne jednotky polysacharidov : celulózy, škrobu, inulínu, chitínu a pektínu - slovom a význam každého z nich.
41. Členenie lipidov a všeobecné vzorce : mydiel, tukov a voskov.
42. Karboxylové kyseliny prítomné v lipidoch slovom a esenciálna kyselina vzorcom, ich vlastnosti a význam.
43. 3 - omega kyseliny slovom a vzorcom, význam.
44. Rovnicou príprava tuku, vysvetliť rozdiel v štruktúre tukov a olejov, ich zdravotné hodnotenie.
45. Rovnicami
46. Popíšte štruktúrou lecitíny a vzorcom, i významom ich dusíkatú bázu.
47. Princíp slovom a rovnicou - stužovanie tukov.
48. Princíp slovom a rovnicou žltnutie tukov.
49. Esenciálne aminokyseliny slovom a vzorcom.
50. Peptidická väzba - princíp slovom, rovnicou tvorba treonyllyzínu a arginylvalínu.
51. Esterická väzba - princíp slovom a rovnicou reakciu
52. Členenie proteínov, ich štruktúra, predstavitelia a vlastnosti.
53. Členenie proteidov, ich štruktúra, predstavitelia a vlastnosti.
Zdroje:
- DUCSAY, L. - VARGA, L.: Základy agrochémie. VES SPU Nitra, 2010, 165 s., ISBN 978-80-552-0466-6
- FECENKO, J., LOŽEK, O.: Výživa a hnojenie poľných plodín. Nitra : SPU Nitra a Duslo, a.s. Šaľa, 2000. 452 s.
- cvičenia
- prednášky
O súboroch cookie na tejto stránke
Súbory cookie používame na funkčné účely, na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránky.