Popis:
Vypracované otázky z predmetu Živočíšna výroba, vypracované podľa prezentácií od profesora. + vypracované plemená s obrázkami, lepšie sa to učí ak si tie plemená vytlačíte farebne.
1. Význam chovu HD, biologicko produkčné funkcie chovu hovädzieho dobytka (spotreba mlieka, mliečnych výrobkov a hovädzieho mäsa na Slovensku a v EÚ, stavy HD a kráv SR, dosahovaná mlieková úžitkovosť v SR)
Význam chovu:
Dve funkcie: produkčná a mimoprodukčná (v budúcom období sa v zmysle SPP EÚ očakáva
nárast tejto funkcie)
Produkčná: produkcia kvalitných potravín – mlieko, mäso, maštaľný hnoj, pravidelný príjem finančných prostriedkov, produkcia surovín pre priemysel (Je základom hospodárenia každého podniku, pretože nadväzuje na pôdu)
Mimoprodukčná zlepšovanie kultúrneho charakteru krajiny rozvoj vidieka prod. alternatívnych palív 2. generácie
...
2. Plemenný a úžitkový typ, charakteristika jednotlivých úžitkových typov HD.
Plemenný typ HD - je určený plemennou, dedičnou a úžitkovou zložkou kt. sú vyjadrené v určitom fenotype, pri hodnotení si všímame napr. forma tela, farba srsti a ďalšie charakt. znaky konkrétneho plemena
-požiadavky na plemenný typ zahŕňa tzv. chovný ciel a plemenný Standard
Úžitkový typ - charakt. schopnosťou je poskytovať v rozličnom stupni a pomere mliekovu a masovu úžitkovosť, môže byt mliekový, mäsový alebo kombinovaný...
Kľúčové slová:
živočíšna výroba
plemená
mlieko
mäso
vypracované otázky
Obsah:
- ZV_vypr.otazky od Maji.doc (Otázky pre písomnú a ústnu záverečnú skúšku):
1. Význam chovu HD, biologicko produkčné funkcie chovu hovädzieho dobytka (spotreba mlieka, mliečnych výrobkov a hovädzieho mäsa na Slovensku a v EÚ, stavy HD a kráv SR, dosahovaná mlieková úžitkovosť v SR)
2. Plemenný a úžitkový typ, charakteristika jednotlivých úžitkových typov HD.
3. Hodnotenie exteriéru slovenského strakatého plemena – „Systém 97“ (význam lineárneho hodnotenia, kategórie, pracovný postup hodnotenia, hlavné a čiastkové znaky)
4. Hodnotenie exteriéru holštajnského plemena (hlavné a čiastkové znaky, finálne skóre a výsledná trieda).
5. Mlieková úžitkovosť HD, anatomická stavba vemena, hormonálna regulácia sekrécie mlieka, zloženie mlieka a mledziva.
6. Laktácia a jej hodnotenie (definícia laktácie, hodnotenie laktácie, perzistencia, typy laktačných kriviek)
7. Mäsová úžitkovosť HD - hovädzie mäso, ranosť, výkrmovosť a jej hodnotenie.
8. Jatočná výťažnosť HD, hmotnosť jatočne opracovaného tela, schéma jatočnej hodnoty, výsekové delenie hov.mäsa, jatočná dospelosť.
9. Plodnosť HD – anatómia pohl. orgánov kravy, ruja, fázy pohlavného cyklu, hormonálna regulácia.
10. Základné charakteristiky plodnosti kráv, pohlavná, chovateľská a telesná dospelosť HD.
11. Definujte druh, plemeno, triedenie plemien hovädzieho dobytka.
12. Charakterizujte plemená - jersey, charolais, simentálske.
13. Charakterizujte plemená - ayrshire, hereford, pinzgauské.
14. Charakterizujte plemená - holštajnské, limousine.
15. Chovný cieľ a plemenný štandard - slovenské strakaté a slovenské pinzgauské plemeno.
16. Technika chovu teliat – mledzivové obdobie, obdobie mliečnej a rastlinnej výživy, skrmovanie okysleného mlieka.
17. Štartérová metóda odchovu teliat
18. Technika chovu jalovíc
19. Technika chovu kráv –obdobie zasušenia, tranzitná výživa, rozdelenie produkčných skupín
20. Označovanie HD – metódy označovania, označovanie HD v podmienkach Slovenska.
21. Kontrola úžitkovosti hovädzieho dobytka – význam, metódy, názvoslovie, zásady KÚ.
22. Chov dojčiacich kráv (kráv bez produkcie mlieka).
23. Význam chovu oviec, stavy, spotreba ovčích produktov v SR.
24. Morfologická a histologická stavba ovčieho vlasu.
25. Typy ovčích vlasov.
26. Charakterizujte rúno, potná vlna, výťažnosť vlny, sortiment vlny.
27. Plodnosť oviec, hormonálna regulácia pohlavného cyklu oviec, základné charakteristiky plodnosti oviec.
28. Hodnotenie plodnosti oviec – metódy pripúšťania oviec, % oplodnenia, % plodnosti, % plodnosti na obahnenú bahnicu
29. Laktácia oviec a jej hodnotenie
30. Ukazovatele výkrmovosti oviec, jatočná výťažnosť a jej hodnotenie, hmotnosť jatočne opracovaného tela oviec a výsekové delenie jat. polovičky
31. Rozdelenie plemien oviec
ZV_vypr.otazky_2 od maji.doc:
32. Charakterizujte plemená merino, východofrízska ovca
33. Charakterizujte plemená cigája, lacaune
34. Charakterizujte plemená zošľachtená valaška, berichon d´ Cher , texel.
35. Technika chovu oviec – intenzívny, polointenzívny, extenzívny spôsob chovu
36. Odchov jahniat – veľmi skorý, skorý, tradičný
37. Pohlavná sústava hydiny, zloženie vajca
38. Znáška a jej hodnotenie
39. Najdôležitejšie plemená a hybridy hydiny
40. Charakteristika plodnosti ošípaných, pohlavná a chovateľská dospelosť ošípaných
41. Výkrmovosť a jatočná hodnota ošípaných – ukazovatele výkrmovosti, jatočnej hodnoty, ukazovatele kvality mäsa, hmotnosť jatočne opracovaného tela a delenie jat. polovičky
42. Rozdelenie plemien ošípaných.
43. Šľachtiteľský program ošípaných – materské a otcovské plemená
44. Charakterizujte plemená biela ušľachtilá a yorkshire
45. Charakterizujte plemená – belgický landrase, a pietrain
žv_plemená.doc:
Plemená mliekového úžitkového typu:
1.Jersey
2.Ayrshire
3.Holandsko – frízsky dobytok
4.Holštajnské plemeno (Holstein)
Plemená mliekového úžitkového typu:
1.Hereford
2.Aberdeen Angus
3.Charolais
4.Limousine
5.Blonde d´ Aquitaine
6.Piemontese
7.Belgické modré (modrobiele) plemeno (blanc blue belge)
Plemená kombinovaného úžitkového typu:
1. Simentálske plemeno
2.Pinzgauské plemeno
3. Hnedé plemeno-braunvieh (Schweizerisches Braunvieh)
Plemená hovädzieho dobytka na slovensku:
...